Actualitate

Ce grădinițe buzoiene vor deveni de inspirație finlandeză

Trei grădinițe din Buzău sunt pe punctul de a fi transformate în unele de inspirație finlandeză, parte a unui proiect-pilot educațional derulat de Primărie. Astfel, până la sfârșitul acestui an, spațiile exterioare ale Grădinițelor nr.  7 „Cei 7 pitici”, din cartierul Micro XIV, nr.  9, din cartierul Micro V, și nr. 18, din cartierul Broșteni, vor fi transformate în spații de educație și recreere, asemănătoare celor din Finlanda.

„Clase de inspirație finlandeză” este un program de dezvoltare profesională ce utilizează educația finlandeză ECEC (Early Childhood Education and Care, adică educație timpurie) ca bază pentru dezvoltarea competențelor pedagogice ale profesorilor, relevante pentru propriile școli și centre în contextul cultural și mediul local. Derulat în premieră națională la Buzău, aflat sub patronajul Ambasadei Finlandei în România, programul a oferit oportunitatea copiilor din clasele pregătitoare din școlile pilot din sistemul public  de învățământ selectate să beneficieze de implementarea pedagogiei alternative finlandeze la clasă. Proiectul-pilot a fost deja implementat în 15 unități de învățământ buzoiene și a implicat circa 2.000 de copii, iar succesul înregistrat a determinat autoritățile să îl extindă și în alte școli și grădinițe.

„Este un proiect care a avut ca inspirație școala finlandeză și, așa cum știți, dacă anul trecut am fost cu 2.000 de copii, anul ăsta suntem deja cu 4.000 de copii, pe clase de inspirație finlandeză. Am început aceste acțiuni de la grădiniță, vom continua în anii următori, astfel încât, într-un timp relativ scurt, să ajungem ca până la nivel de clasa a VIII-a să putem să avem toți elevii prinși în sistem, pentru că învățământul finlandez s-a dovedit a fi cel mai performant din întreaga lume”, a transmis primarul Constantin Toma.

Primăria a luat în vizor grădinițele din oraș, unde plănuiește să amenajeze spațiile exterioare așa încât să permită desfășurarea activităților didactice în aer liber, într-un mediu propice învățării, altfel decât în săli închise. „Se amenajează locuri în care copiii, cu siguranță, se vor simți foarte bine. Sunt și aceste foișoare în care, atunci când este mai înnorat sau timpul nu este cel mai bun, să se desfășoare activități și sub acest acoperiș, dar vor fi și jocuri de apă, o tablă mare de șah. Vor fi montate multe echipamente care, cu siguranță, vor fi extrem de atractive pentru copiii buzoieni. După ce se vor finaliza, în acest an, cele trei proiecte, anul viitor vom continua cu alte grădinițe, acolo unde avem spații mai generoase, pentru a putea să ne permitem astfel de investiții”, a mai adăugat primarul Toma.

Între timp, a fost semnat și contractul pentru realizarea altor șase locuri de joacă în mai multe zone ale orașului, plănuite a fi gata până în primăvara anului viitor: Aleea Insulei (bloc 3A), cartier Alexandru Marghiloman (bloc 34), cartier Dorobanți 1 (bloc 28/1), cartier Broșteni (curte interioară blocuri I), Parc Crâng (lângă Obelisc și lângă mesele de șah).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker