Politic

Ce averi au liderii partidelor parlamentare

Averile liderilor de partide parlamentare variază substanțial, unii fiind foarte înstăriți, alții având averi modeste, care i-ar încadra cu oarecare dificultate în rândurile clasei mijlocii. În prima categorie ar putea intra președinții Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR) și Kelemen Hunor (UDMR), în timp ce George Simion (AUR) și Ludovic Orban (Forța Dreptei) au averi foarte modeste. La mijloc ar putea fi încadrat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Însă elaborarea unui clasament clar este mai dificilă din cauza modului în care este structurată averea fiecăruia dintre ei. Unii au cea mai mare parte a averii în proprietăți imobiliare, alții dispun de lichidități mai mari. De asemenea, este de luat în calcul și cuantumul și natura veniturilor pe care le obțin cei șase politicieni evaluați.

Marcel Ciolacu are doar o remorcă

Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu deține, împreună cu soția, două case în Buzău: una de 43 m² pe care soții Ciolacu au cumpărat-o și o a doua, de 281 m², pe care au construit-o. În declarația de avere, la capitolul „Vehicule” a fost trecut doar un peridoc, o remorcă special construită pentru transportul bărcilor sau skijet-urilor.

În ce privește lichiditățile, familia Ciolacu deține 30.000 de lei într-un cont bancar și câte 10.000 de euro în alte trei conturi. În ce privește datoriile, președintele Camerei a contractat un credit de 66.415 lei, iar pe cardul de credit avea, potrivit declarației de avere de anul trecut, o datorie de 32.000 lei. La capitolul venituri, Roxana-Mihaela Ciolacu a obținut 48.300 de lei în 2020 ca director la o firmă din Buzău, în timpul ce soțul ei încasează o indemnizație lunară de 13.993 lei ca președinte al Camerei Deputaților.

Premierul cumulează pensia cu salariul

Nicolae Ciucă

Președintele PNL Nicolae Ciucă pare a fi cel mai bogat dintre șefii de partid, mai ales că dispune de venituri lunare mari. Premierul și-a construit o casă de 232 m² la Balotești, lângă București, și a mai cumpărat un teren intravilan de 2.800 m² într-o comună din Dolj. Deține două mașini Toyota, Corola și RAV 4, iar în conturi are mai mulți bani decât suma pe care o datorează unei bănci, 191.000 lei față de 100.000.

Bunăstarea sa este asigurată și de veniturile pe care le realizează, el cumulând pensia de fost militar cu salariul de 13.993 lei pe care îl încasează ca prim-ministru. Potrivit celei mai recente declarații de avere, fostul general a primit, în 2020, suma de 215.880 de lei, reprezentând cele 12 pensii încasate. Și soția sa, Maria-Cristina, este beneficiară de pensie de serviciu, care în 2020 a însumat 59.772 de lei. Potrivit publicației Podul.ro, Maria-Cristina Ciucă a lucrat la Direcția de Contrainformații Militare și Securitate Militară.

Kelemen Hunor are două salarii

Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Hunor Kelemen, deține și el o avere importantă, cu trei terenuri intravilane (două în Cluj, unul în Cristuru Secuiesc) și două terenuri agricole, unul în Cristuru Secuiesc (județul Harghita) și unul în Cluj-Napoca. Împreună cu soția și alte rude ale sale, liderul UDMR deține în coproprietate și trei case, două în Cluj-Napoca și una în Cristuru Secuiesc. Politicianul are două mașini, un Ford Fiesta și o Toyota Rav4. Soții Kelemen declară că au peste 200.000 lei în patru conturi bancare și 4.000 euro în alte două conturi. Ca și în cazul familiei Ciucă, veniturile familiei Kelemen sunt mari. Ca vicepremier, Kelemen Hunor încasează 13.019 lei pe lună, la care se adaugă salariul de președinte al UDMR, ce reprezintă 147.778 lei pe an. Soția lui Kelemen Hunor, Eva, este și ea angajată a Uniunii, de unde primește anual suma de 86.090 lei, ea având funcția de coordonator de comunicare la cabinetul președintelui executiv UDMR.

Cătălin Drulă nu-și îngroapă banii în imobiliare

Cătălin Drulă

În tabăra opoziției, de departe cel mai înstărit este liderul USR, Cătălin Drulă. El are un teren de 1.490 m² la Mogoșoaia și un BMW din 2012, dar nu este proprietar al unei locuințe. Însă, averea sa se regăsește în conturi bancare sau fonduri de investiții, sumele fiind de aproximativ 260.000 lei, 51.000 euro și 58.000 dolari.

De  asemenea, Drulă a investit și în acțiuni, valoarea acestora fiind în jur de 25.000 lei și 19.000 dolari. Printre companiile la care liderul USR deține acțiuni se află Transgaz, OMV, BRD, precum și compania aeronautică americană Boeing. La acestea se adaugă indemnizația de deputat care reprezintă 141.478 lei pe an.

George Simion și Ludovic Orban, cei mai săraci șefi de partid

George Simion

Dintre toți liderii de partid, cel mai sărac, și nu numai cu duhul, este de departe George Simion. Președintele AUR a trecut în declarația de avere doar un Ford Fiesta, la care se adaugă indemnizația pe care o primește ca lider de grup la Camera Deputaților, de 12.168 lei pe lună.

George Simion a rămas fără locuință proprie după ce și-a vândut apartamentul ca să facă rost de bani pentru a-și finanța campania electorală din 2019, când a candidat ca independent la alegerile europarlamentare. Mai mult, după ce a fost ales deputat la București, Simion a anunțat că va dona 90 la sută din indemnizație pentru diverse cauze umanitare, astfel că nu este  clar din ce trăiește acum liderul AUR.

Ludovic Orban

O avere modestă are și președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban. Împreună cu soția, deține o casă de 200 m²  la Dobroești, județul Ilfov. În declarația sa de avere este trecut un Volkswagen Passat din 2007, precum și conturi bancare de 13.500 euro și 86.000 lei. Indemnizația sa ca deputat este de 10.951 lei pe lună.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker