sâmbătă, 11 iulie 2020

Ce au scris parlamentarii buzoieni pe Facebook în ziua învestirii guvernului Orban

Cu 240 de voturi “pentru” din 240 exprimate, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a trecut, luni, de camerele reunite ale Parlamentului. Coaliţia formată din Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor nu a avut, însă, toate aceste voturi, iar noul premier a fost nevoit să negocieze personal cu o parte dintre cei de la Pa­rtidul Social Democrat, cu foşti membri PSD şi cu cei de la PRO România.

PNL a purtat negocieri şi cu cinci parlamentari neafiliaţi: Mihaiţă Găină (fost deputat PSD), Emanoil Savin (fost senator PSD), Adrian Dohotaru (fost deputat USR), Marian Cucşa (fost deputat ALDE) şi Alexandru Băişanu (fost deputat ALDE). De asemenea, cinci parlamentari PSD – care, potrivit declaraţiilor făcute de Viorica Dăncilă, deja au fost excluşi – au votat pentru învestirea lui Ludovic Orban ca prim-mi­nistru: Marius Sorin Bota, Eugen Gioancă, Elena Hărătău, Cristina Burciu şi Remus Borza. Şapte voturi au fost asigurate şi de aleşi ai PRO România: Daniel Constantin, Damian Florea, Emilia Meiroşu, Georgian Pop, Mircea Banias şi Liviu Balint.

Din acest motiv, reacţiile la cald ale parlamentarilor buzoieni din tabăra perdantă a votului de luni, respectiv din cea social-democrată, concretizate în postări pe reţeaua de socializare Facebook, s-au referit tocmai la aspectul trădărilor ori a lipsei de reprezentativitate a noului executiv.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook că ,,înţelegerile pe sub masă” dintre liberali şi ,,trădătorii” social-democraţi îşi vor face simţite efectele la alegerile de anul viitor. ,,PNL a ajuns azi la guvernare prin trădări şi manevre politice urâte, NU prin alegeri! Ce au semănat azi, vor culege anul viitor. Toate aceste înţelegeri pe sub masă le vor exploda în faţă! Pentru că aşa-zişii aliaţi de azi vor deveni în scurt timp cei mai crunţi duşmani. Iar din fruntea unui guvern minoritar, Orban va fi mai preocupat să îşi negocieze încontinuu păstrarea scaunului, decât să facă ceva concret pentru români! PSD a rămas consecvent şi nu a girat acest guvern. Suntem în opoziţie şi asta vom face de acum înainte. Ludovic Orban şi-a trecut guvernul cumpă­rând parlamentari la bucată. A fost <emoţionant> să îi văd pe ­li­berali cum îi aplaudă azi pe aceiaşi câţiva trădători dispuşi oricând să îşi tranzacţioneze voturile pentru avantaje personale. Oamenii îi văd şi îi vor judeca în alegeri!!!”, susţine Ciolacu.

La rândul său, deputatul PSD Ionela Dobrică susţine că guvernul condus de Ludovic Orban nu este şi ,,guvernul tuturor românilor”: ,,Cu preţul blocării unei ţări, Iohannis şi-a îndeplinit pohta ce-a pohtit şi şi-a tras guvern pe persoană fizică: <guvernul meu> varianta 2.0.

Nu prea sunt multe dife­renţe între guvernul Cioloş şi guvernul Orban. A rămas acelaşi păpuşar, aceleaşi aţe, acelaşi joc <anti>… doar păpuşile diferă. Pentru cei care nu s-au prins încă din 2016, am de făcut un anunţ trist: <Guvernul meu> nu este şi guvernul nostru, al tuturor româ­nilor”, a scris pe Facebook Ionela Dobrică.

De partea învingătorilor, putem afirma cu siguranţă că doar deputatul liberal Cristinel Romanescu a pos­tat pe pagina sa de Facebook în ziua învestirii noului guvern: mai multe fotografii din şedinţa plenurilor reunite care îl arată la vot, însoţite de textul ,,Am votat Guvernul PNL condus de premierul Ludovic Orban!”.

Întrucât deputatul ALDE Adrian Mocanu m-a onorat cu un block pe Facebook, mă văd obligat să iau de bune afirmaţiile unor inşi dubioşi care, profitând de aglomeraţia din jurul candidatului Alianţei ,,Un Om” la preşedinţie – care s-a oprit, marţi, în parcul ,,Sfinţii Îngeri”, pentru a vorbi cu buzoienii aflaţi în zonă -, încercau să dea câteva lovituri la buzunarele curioşilor şi le distrăgeau atenţia cu discuţii în baza unei postări atribuite distinsului parlamentar din ziua învestirii guvernului Orban, despre care spuneau că ar fi scris pe Facebook ceea ce ştie el mai bine (în afară, bineînţeles, de a conduce cu viteză): atacuri la adresa parlamentarilor PSD Ciolacu şi Romaşcanu şi la adresa primarului Toma.

loading...
error: Content is protected !!