Economic

Ce au mai descoperit inspectorii de muncă la angajatorii din Buzău

Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău continuă controalele lunare din domeniul relațiilor de mun­că. În luna iulie au avut loc acțiuni de control având ca obiectiv principal verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislației în vigoare în domeniul relațiilor de mun­că.

Astfel, în luna iulie au fost efectuate 83 de controale la agenți economici din județul Buzău, în urma cărora au fost sancționați 15 angajatori și s-au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, respectiv 14 amenzi contravenționale în cuantum de 195.500 lei și 10 avertismente. De asemenea, au fost dispuse 242 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

Munca nedeclarată rămâ­ne în continuare un fenomen pentru Buzău. În ciuda amenzilor pe care inspectorii le aplică lunar, angajatorii continuă să încalce legea și să lucreze cu oameni fără să încheie vreun contract de muncă, chiar și în această perioadă în care este dificil pentru ei să găsească forță de muncă.  În România, forța de muncă fără forme legale este formată aproape în mod egal din angajați „la patron” și independenți, iar mare parte a angajaților la negru lucrează la firme mai mici, cu mai puțin de cinci salariați. Totuși, România se numără printre țările cu cele mai ridicate ponderi ale firmelor mari, cu peste 100 de angajați, în rândul angajatorilor care apelează la munca fără forme legale.

Prin urmare, în urma controalelor au fost identificați șase angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activității în forma scrisă contract individual de mun­că. Un număr de 12 persoane au fost depistate prestând muncă nedeclarată în perioada mențio­nată anterior, motiv pentru care inspectorii ITM au aplicat șase amenzi contravenționale în cuantum de 180.000 de lei. ,,Stabilirea sancțiunilor s-a realizat ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conform art. 21 (3) din O.G. nr.2/2001 aprobată prin modificări prin Legea nr.180/ 2002. S-au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raportului de muncă în regis­trul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, precum și mă­suri specifice aspectelor constatate în ceea ce pri­vește munca nedecla­rată”, se precizează în comunicatul de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău.

În urma controalelor, inspectorii au constatat mai multe deficiențe. Este vorba despre neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă cel puțin cu o zi înaintea în­­ceperii activității, transmiterea cu întârziere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendărilor, a reluărilor de activitate în REVISAL, lipsa unei evidențe a timpului de muncă, cu evidențiere ora de începere, ora de sfârșit program de muncă la fiecare loc de muncă al angajatorului, neplata drepturilor salariale, dar și neacordarea zilelor libere, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și repausul săptă­mânal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker