ActualitateEducație

Ce au făcut în Sicilia cinci elevi de la Colegiului Economic

Cinci elevi ai Colegiului Economic – Livia Adam, Eliza Arsenie, Ștefan Ciocan, Diana Dumitru și Miruna Mănoiu -, însoțiți de profesoara Cătălina Ileana Poștovei, au participat la proiectul Erasmus ce  avut loc în Brolo, Sicilia, SANA sau Skills for Alternative Network Approach. Proiectul a avut ca scop conștientizarea pericolelor reprezentate de bullying și cyberbullying pentru tinerii din ziua de astăzi.

Activitățile au debutat cu cele clasice pentru un astfel de proiect: jocuri de cunoaștere, teambuilding, regulile grupului, aspect organizatorice, așteptări și temeri. Au urmat câteva aspecte teoretice legate de bullying, cyberbullying și fake news și apoi s-au derulat ateliere creative cu tematici diverse, precum „Stilul de viață al tinerilor în țara mea – tehnologia – eu și dependențele mele tehnologice”, „Confruntarea cu hărțuirea cibernetică sau cyberbullying”, „Cum recunoaștem știrile false”, „Land art: mesaj antibullying și anticyberbullying”, „<Play it again> – jocuri de rol în echipe internaționale pe tema bullying-ului”, „World coffee: <Găsiți problema>”, „<Acționați> – dezvoltați o campanie antibullying”.

La final, sub genericul „Drepturile noastre online”, fiecare grup și-a prezentat campania de conștientizare în legătură cu hărțuirea și hărțuirea cibernetică. Toate materialele realizate sunt postate pe un padlet aici

Nu au lipsit din program nici vizitele culturale. Tinerii au descoperit în cadrul proiectului orașul Cefalu, aflat în patrimoniul UNESCO. De asemenea, ei au participat și la serile interculturale.

Activitățile proiectului s-au încheiat prin evaluarea finală și ceremonia înmânării certificatelor Youthpass.

Cu ce impresii s-au întors elevii  buzoieni din Italia

Eliza Arsenie: Mobilitatea din Sicilia a fost una foarte frumoasă, cu toate că nu am plecat cu prea mari speranțe de bune de acasă, pentru că nu sunt fan Italia, și mai erau și  poveștile despre Sicilia pe care le auzisem. Cu toate astea, când am ajuns acolo și am văzut atât de multe locuri frumoase și atât de mulți oameni cu suflet bun, m-am îndrăgostit de locul acela. Activitățile au fost interesante, destul de lejere și am putut să ne bucurăm și de activități, dar și de locurile frumoase de acolo. Mi-au plăcut în special plimbările pe care le făceam cu grupul seara, fie pe plajă, fie prin oraș, convorbirile lungi cu aceștia despre viață și pur și simplu conexiunea pe care am avut-o noi ca și grup. Cu siguranță mă voi reîntoarce acolo!

Miruna Mănoiu: În perioada 13-21 iunie  am avut remarcabila oportunitate de a participa la proiectul S.A.N.A in Sicily, alături de doamna profesoară Ileana Cătălina Poștovei.
În cadrul acestui Erasmus am vorbit despre bullying și cyberbullying, cum le putem preveni, cum le oprim și  cum să ne ferim de acestea. Discuțiile au fost  realizate distractiv și au fost inițiate  jocuri, pe echipe,  fie pe țări, fie deopotrivă amândouă.
În acest proiect am mai avut oportunitatea să cunosc obiceiurile și mâncărurile tradiționale din Grecia, Italia, Portugalia, Bulgaria și Spania și să ne prezentam tradițiile și mâncărurile tradiționale din România prin seara „intercultural night”.
În acest proiect am legat prietenii pentru că am cunoscut oameni frumoși la inimă și interesanți.

Ștefan Ciocan: În acest proiect am cunoscut multe persoane noi și extrem de prietenoase. A fost o plăcere să participăm la toate activitățile împreună, de la jocuri de nume și land art la găsirea cauzelor și soluțiilor legate de bullying și filmarea videoclipurilor pe acest subiect.

Zona a fost superbă, pe o parte dealuri și munți, pe cealaltă plaja și mare, iar orașul și localnicii erau deschiși și prietenoși.

Livia Adam: Mobilitatea din Brolo a fost o experiență foarte plăcută pentru mine. Deși am fost din țări diferite, ne-am înțeles de minune și am reușit să legăm prietenii. Atmosfera a fost una plăcută și primitoare, oamenii fiind înțelegători și sociabili. Pot spune că până și oamenii din afara proiectului, precum vânzători și localnici, m-au surprins în mod plăcut prin amabilitatea lor. Brolo este un oraș frumos cu oameni la fel de simpatici, iar zona din care face parte merită vizitată.

 

 

 

Articole similare