Politic

Ce au cerut social-democrații la negocierile pentru noul guvern

Liderii social-democrați au cerut la negocierile cu Partidul Național Liberal nu mai puțin de nouă ministere, susțin surse politice pentru Ziare.com. PNL ar urma să aibă șapte, iar UDMR două, ca urmare a ponderii parlamentare. De asemenea, Marcel Ciolacu ar fi a cerut renegocierea Programului Națio­nal de Redresare și Reziliență.

PNL și PSD au demarat oficial negocierile pentru formarea viitorului guvern comun marți, 9 noiembrie, la Palatul Parlamentului. Conform unor surse politice, negocierile vor dura aproximativ două săptămâni, intenția fiind ca în jurul datei de 1 decembrie noul guvern să fie învestit.

Decizia de a negocia cu PSD pentru formarea guvernului a fost luată luni seară, cu majoritate de voturi, de Biroul Politic Național al PNL. Potrivit unui comunicat de presă transmis ulterior de partid, principiile pe care liberalii le vor susține, nefiind negociabile, sunt: formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal; PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană; stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană; nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri; conti­nuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă; realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare; reforma statului; menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

,,De asemenea, PNL va prezenta, în cadrul acestor negocieri, decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis”, au mai precizat liberalii.

Articole similare