Actualitate

Ce amenzi au fost declarate, de fapt, neconstituționale și cât este paguba la bugetul Buzăului

Aproximativ 6.500 de amenzi, în valoare de aproximativ 12 milioane lei, aplicate de forțele de ordine în județul Buzău, începând cu 1 aprilie, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, ar putea fi anulate după ce, cu nouă zile înainte să expire starea de urgență, Curtea Constituțională a decis că ordonanța prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituțională.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancțiuni aplicate celor care nu au res­pectat prevederile ordonanțelor militare. Cei care le-au primit trebuie să le conteste în instanță. Doar sancțiunile contravenționale aplicate de Poliție în această perioadă în județ totalizează 8,5 milioane lei.

Potrivit CCR, neconstituționale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei, care s-au aplicat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanța de urgență a guvernului.

Cele aplicate de la instituirea stării de urgență, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 și 5.000 de lei, rămân valabile.

Amenzile plătite deja nu mai pot fi însă contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite și primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanță. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Amenzile pot fi contestate în instanță într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgență, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Poliția ar putea aplica în continuare amenzi, până pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse între 100 și 5.000 de lei. Motivarea CCR ar putea face lumină în acest sens.

Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanța de urgență prin care amenzile pentru cei care ieșeau din case fără motiv au fost mărite până la 20.000 de lei. Ordonanța a fost emisă de Guvern pe 26 martie și a intrat în vigoare pe 1 aprilie. Până atunci, amenzile erau mult mai mici dar din acea zi polițiștii au aplicat amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.

Deschiderea de acțiuni pentru anularea acestor sanc­țiuni contraven­ționale ar duce la un colaps în instanțe. De la începutul stării de urgență, în România au fost aplicate peste 300.000 de sanc­țiuni contraven­ționale în valoare totală de peste 120 milioane euro. Cele mai multe dintre ele, din 1 aprilie și până acum, au fost aplicate în baza acestei ordonanțe. Media este de 2.000 de lei per amendă.

Aceeași ordonanță de urgență le dădea mai multă putere polițiștilor pe timpul stării de urgență. Aceștia puteau să confiște bunurile folosite în comiterea contravenției, puteau pune si­gilii pe altele și suspenda temporar unele activități.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker