Sănătate

Cauze și opțiuni de tratament pentru heterocromia oculară

Heterocromia reprezintă o anomalie caracterizată prin ochi de culori diferite. Este o condiție comună pentru câini, pisici, cai sau alte animale, însă se întâlnește rar în rândul oamenilor. Descoperă de ce apare, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Ce este heterocromia oculară?

În cazul heterocromiei oculare, ochiul stâng are o culoarea diferită de cel drept. Totodată, pot fi întâlnite situații în care irisul are două culori distincte. Potrivit Medical News Today, această anomalie este prezentă la mai puțin de 1% din populația globului.

Înainte de a citi mai multe despre heterocromie tratament, află care sunt câteva dintre posibilele cauze și simptome ale acestei condiții fiziologice.

Cauzele heterocromiei

Conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), există mai multe tipuri de cauze ale heterocromiei. Anomalia poate fi congenitală, ceea ce înseamnă că un copil s-a născut cu ochi de culori diferite sau că situația a apărut imediat după naștere. De asemenea, există cazuri în care această condiție este dobândită pe parcursul vieții.

Cauze genetice

În majoritatea cazurilor de heterocromie prezentă încă de la naștere, copiii nu vor avea alte simptome sau probleme de sănătate. Cu toate acestea, în unele situații, ochii de culori diferite pot indica apariția anumitor boli.

Câteva dintre cauzele genetice care pot determina pigmentarea diferită a ochilor, potrivit AAO, sunt:

  • sindromele Horner, Sturge-Weber, Waardenburg, Bloch-Sulzberger sau Parry-Romberg;
  • bolile Bourneville, Hirschsprung sau von Recklinghausen.

Afecțiuni apărute pe parcursul vieții

În cazul heterocromiei dobândite mai târziu în viață, câteva dintre cauzele prezentate de AAO sunt:

  • leziune sau sângerare la nivelul ochiului;
  • intervenție chirurgicală oculară;
  • glaucom și câteva dintre medicamentele utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni;
  • tumori benigne sau maligne (cancer) ale irisului;
  • umflături cauzate de infecții la nivelul ochiului;
  • melanoza oculară (apariția petelor pigmentare sau hiperpigmentării);
  • complicații ale diabetului;
  • sindroamele Chediak-Higashi, Posner-Schlossman sau Horner (dobândit, nu congenital).

Pentru a diagnostica aceste afecțiuni, medicii pot utiliza o combinație de teste genetice, examinări oculare detaliate, imagistică medicală și alte tipuri de analize.

Semne și simptome ale heterocromiei

Singurul simptom al heterocromiei, conform Verywellhealth, este diferența de culoare la nivelul ochilor sau al unuia dintre irisuri. Anomalia poate fi completă, sectorială sau centrală. De asemenea, nuanțele și intensitățile pigmentării pot varia de la o persoană la alta.

În schimb, dacă anomalia este un semn al unei afecțiuni de sănătate, pot apărea alte manifestări în afară de pigmentarea diferită a irisului, specifice bolii respective.

Cum se poate trata heterocromia?

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, tratamentul pentru heterocromie vizează afecțiunea de sănătate care a cauzat această anomalie. Dacă nu există nicio problemă oculară sau asociată altor sisteme din organism, este posibil să nu fie nevoie de niciun tratament.

Heterocromia poate fi considerată o caracteristică unică și interesantă a unei persoane. Totuși, dacă vrei să maschezi această anomalie, poți purta lentile de contact colorate, personalizate pentru tine.

Este important să menționăm că acest articol este bazat pe informații generale și că fiecare caz poate fi diferit. Orice persoană cu heterocromie oculară ar trebui să consulte un medic specialist pentru o evaluare și un eventual plan de tratament adecvat.

Sursă foto: freepik.com

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker