Actualitate

Câți români conduc după ce consumă băuturi alcoolice

70 la sută dintre șoferi sunt de părere că cea mai gravă abatere care influențează negativ siguranța rutieră este consumul de băuturi alcoolice la volan.  Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic” realizat de Cult Market Research în parteneriat cu Ursus Breweries, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcția Rutieră și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității  arată că, în România, ponderea deceselor în accidentele rutiere este la un nivel aproape dublu față de media Uniunii Europene, iar acest rezultat este influențat și de comportamentul în trafic.

Deși legislația interzice consumul de alcool la volan, unul din zece șoferi a recunoscut, în cadrul studiului, că a condus după ce a consumat băuturi alcoolice înainte de a șofa, dar doar 1 la sută au precizat că nu au fost situații izolate. 3 din 10 respondenți au spus că au luat această decizie fiindcă aveau de parcurs o distanță mică, iar 26 la sută simțeau că nu le-a fost afectată capacitatea de a conduce. În același timp, un sfert dintre respondenți (cu 15 la sută mai mulți decât în 2018) au spus că era o situație de urgență. De asemenea,  11 la sută (în creștere cu 7 la sută față de 2018) nu se așteptau să fie opriți și verificați de poliție, deși 43 la sută dintre șoferi au declarat că au fost testați cel puțin o dată cu etilotestul în ultimii trei ani.

„În special în perioada sărbătorilor, când atmosfera de festivitate și presiunea socială pot împinge șoferul să cedeze și să consume o cantitate, chiar și mică, de alcool, consecințele pot fi grave. De aceea încercăm să creștem constant nivelul de conștientizare și să promovăm un consum responsabil de alcool. Totodată, ca parte a strategiei de dezvoltare durabilă a Ursus Breweries, ne propunem să creștem portofoliul nostru de produse fără alcool, pentru a oferi consumatorilor cât mai multe opțiuni pentru diverse ocazii”, a declarat Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs Ursus Breweries.

Articole similare