Economic

Câți fermieri buzoieni au depus la APIA cererile unice de plată

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, care este stadiul campaniei de primire a Cererii Unice de Plată în anul 2021. Astfel, în perioada 1 martie-26 martie 2021 a fost depuse la nivel național, un număr de 255.776, pentru o suprafață de 1.259.492,95 hectare.

În ceea ce privește Centrul Județean Buzău, aici au depus cereri un număr de 5.689 fermieri, pentru o suprafață de 27.559,24 hectare. Dacă sunt luate în calcul cererile din anul precent, 30,73% din fermierii așteptați la APIA au depus Cererea Unică de Plată. În anul 2020, un număr de 18.511 fermieri buzoieni au primit sprijin după ce au depus Cererea Unică de Plată, suma autorizată la plată fiind de 373.231.417,37 lei.

La fel ca în anul 2020, fermierii vor depune cererile online. „Întrucât siguranța în contextul pandemiei Covid 19 este foarte importantă pentru instituția noastră, fermierii pot să-și înregistreze Cererile Unice de Plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele jude­țene/locale APIA și/sau al Municipiului București. Fermierii sunt rugați să completeze Cererile Unice de Plată pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență”, transmit reprezentanții APIA Buzău.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că vor completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Depunerea Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2021 se va încheia la data de 17 mai 2021, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 46/01.03.2021 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2021.

Documentele care se atașează la dosarul Cererii Unice de Plată (copie CI/BI/ pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice către Centrele Județene sau locale APIA, de care aparțin fermierii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), impactul bugetar este de aproximativ 3,811 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și aproximativ 1 miliard euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADER), fonduri alocate României pentru anii 2021 și 2022, sume ce pot fi accesate de circa 800.000 de beneficiari ai schemelor/măsurilor de sprijin.

Potrivit prevederilor ­le­gis­lației europene și naționale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor de plată/ măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2021, au obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker