Actualitate

Câți bani va primi buzoianul care a descoperit 40 de monede de argint

40 de monede de argint, aflate în diferite stadii de conservare, au fost descoperite de către un tânăr din Buzău pe raza comunei Costești, sat Spătaru, pe care le-a predat, însă, Muzeului Județean Buzău, instituție aflată în administrarea Consiliului Județean. Comoara descoperită este evaluată la suma de 24.700 lei, iar tânărul care a găsit-o va primi, conform legii, 30 la sută din valoarea acesteia, adică 7.410 lei, recompensă ce va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean.

„Muzeul Județean Buzău a informat despre o descoperire arheologică pe teritoriul comunei Costești, de către o persoană fizică autorizată conform Ordonenței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre 40 de monede de argint aflate în diferite stadii de conservare. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la 24.700 lei, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoana fizică care a descoperit acest tezaur are dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor calculată la momentul acordării recompensei. Recompensa se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite în subordinea căruia se află instituția culturală care administrează aceste bunuri”, conform hotărârii Consiliului Județean.

Nu este singura descoperire de acest fel, mărturie a faptului că pe raza județului Buzău au locuit diverse popoare și au avut loc evenimente istorice importante, iar în luna noiembrie a anului trecut, o tânără de 23 de ani a descoperit câteva sute de monede otomane și poloneze, din argint și din alte metale, în pădurea de la Topliceni. S-a stabilit că monedele datau din secolele XVI-XVII, iar după restaurare, comoara va fi expusă la Muzeul Județean. Aceeași soartă o va avea, cel mai probabil, și dscoperirea tânărului buzoian.

Conform legii, persoanele fizice care descoperă întâmplător bunuri din categoria celor arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice, sunt obligate să le predea în 72 de ore de la descoperire primarului unității administrativ-teritoriale în a cărui rază a fost făcută descoperirea. La rândul lui, primarul este obligat să înștiințeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea direcției județene pentru cultură într-un termen de cel mult zece zile. Aceasta din urmă va decide asupra cărei instituții se vor transmite în administrare bunurile descoperite. Evaluarea bunurilor se stabilește de experți acreditați, iar autorul/autorii descoperirii întâmplătoare, care au predat cu respectarea prevederilor legale bunurile, au dreptul la o recompensă bănească de 30 la sută din valoarea acestora, calculată la momentul acordării.

 

Un comentariu

  1. Pai stai sa înțeleg. Asta e cu detectorul de metale după el și îi dă recompensa dar anul trecut altuia care a găsit cu detectorul de metale nu a vrut sa ii dea recompensa zicând că trebuia fara ajutor electronic. Deci care îi treabă? Asta a cui baștan o fi?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker