Actualitate

Câte școli și grădinițe din județ au fost luate prin surprindere de noul an școlar

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că există „o stare prin care începerea anului de învăţământ” ia prin surprindere autorităţile, adăugând că sunt încă şcoli cu toaleta în curte şi a solicitat un plan pentru soluţionarea acestei probleme în următorii doi ani.

„Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere şi am dorit ca împreună cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi, desigur, cu reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ, să avem această şedinţă în care să putem să identificăm ultimele probleme. De altfel, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri şi să identificăm soluţiile şi modul în care putem să sprijinim începerea, debutul anului şcolar de săptămâna viitoare din data de 5 septembrie”, a afirmat Ciucă, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar.

În întreaga țară există 126 de școli cu toalete în curte care vor primi câte 86.000 lei pentru modernizare. „Din păcate, avem încă şcoli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat, sunt încă şcoli care au toaleta în curte. Am înţeles, domnule ministru, că există o perspectivă şi un plan, la nivelul Ministerului Educaţiei, astfel încât până la finele anului 2024, 2025 să se finalizeze. Eu cred că putem, aşa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, să ne focalizăm atenţia şi resursele ca în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva decât de voinţă şi coordonare cu autorităţile locale. Chiar vă rog să avem un plan pe care să îl avem până la începutul anului viitor, astfel încât în momentul în care pot să înceapă lucrările ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm despre acest subiect”, a adăugat Ciucă.

Premierul a solicitat ministrului Educaţiei şi ministrului Afacerilor Interne un plan până la sfârşitul anului pentru rezolvarea acestei situaţii. „Domnule ministru (al Educației, n.r), domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă. Nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Care este situația la Buzău

Conform Direcției de Sănătate Publică Buzău, din cele 494 de unități de învățământ din județ, doar 473 dețin autorizație sanitară de funcționare, în baza declarației pe proprie răspundere. Cu toate acestea, față de anul școlar precedent, a crescut procentul unităților autorizate sanitar, cu 0,5 la sută în mediul urban, respectiv cu 2 la sută în  mediul rural.

În cele 21 de unități de învățământ care nu au autorizația sanitară, cele mai des întâlnite probleme se referă la lipsa rețelei de apă și a canalizării, iar în alte cazuri, deși există apă curentă, aceasta nu este potabilă. Lipsa apei și a canalizării înseamnă și că grupurile sanitare sunt amenajate tot în curtea școlilor, multe nerespectând minimele condiții de siguranță pentru copii. Există însă și școli și grădinițe neautorizate pentru că nimeni nu a cerut acest lucru la Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Ca și anul trecut, cele mai mari probleme sunt în școlile și grădinițele de la țară. În școlile din Mărgăritești, Brădeanu sau Racovițeni copiii nu au apă la robinet pentru că nu există sursă de apă, iar la baie merg în curte, în toalete improvizate. În alte școli există sursă de apă, dar nu sunt sisteme de dezinfecție, astfel că apa nu poate fi consumată pentru că nu se cunoaște nivelul potabilității. Astfel de situații sunt la la CA Rosetti, Mihăilești, Movila Banului, Scutelnici, Topliceni, Ziduri, Cătina, Țintești și Florica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker