Administrație

Câte creșe se vor construi la Buzău cu bani de la Ministerul Dezvoltării

47 de cereri pentru construcția de creșe în municipii din România a aprobat Ministerul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă. Dintre acestea, o creșă de dimensiune medie va fi ridicată la Rm. Sărat, iar alte două în municipiul Buzău, dacă autoritățile vor depune documentația în termen de  60 de zile de la emiterea ordinului de ministru în acest sens. În total se vor construi 138 de creșe, precizează instituția, dar pentru 91 încă sunt în curs de completare documentațiile necesare.

„Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural”, a declarat ministrul Dezvoltării, Attila Cseke. Ministrul a precizat că există doar 386 de creșe acum, în România. ,,Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori”, a spus Cseke.

,,În total, există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe – Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu – unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele șase sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. ,,Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Urmează să se finanțeze alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii. Astfel, se va putea începe construcția primelor creșe din Programul Național de construire de creșe al Ministerului Dezvoltării.

Vezi pe aici lista cererilor depuse de municipii pentru construirea de creșe

Articole similare