Administrație

Câte controale au făcut inspectorii sanitar-veterinari luna trecută

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău au efectuat mai multe controale și verificări la obiective supuse controlului pentru siguranța alimentelor, 443 de operatori economici fiind vizați, pe întreg lanțul de la producție la comercializare.

Controalele efectuate au vizat verificări ale respectării condițiilor generale de igienă, ale procedurilor bazate pe principiile HACCP, ale respectării cerințelor de trasabilitate, ale implementării și respectării programelor de autocontrol, ale modului de etichetare a produselor alimentare și stabilirea profilului de risc al operatorilor economici din domeniul alimentar.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate mai multe neconformități precum deficiențe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice, desfășurarea de activități fără a deține înregistrare sanitară veterinară, deficiențe de trasabilitate și etichetare, deficiențe de depozitare și manipulare a produselor alimentare.

Ca urmare, au fost aplicate 21 amenzi contravenționale în valoare totală de 44.400 lei și 28 avertismente. În baza Programului de supraveghere și control au fost prelevate 62 probe de produse alimentare pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale în vigoare. În urma analizării probelor prelevate nu au fost obținute rezultate neconforme. Tot în luna iunie, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluționarea a trei alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje și unei notificări de neconformitate primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.

În ce privește activitatea de control oficial în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, au fost făcute 70 de controale, în urma cărora a fost respins de la plată un dosar decont pentru realizarea necorespunzătoare a acțiunilor sanitar veterinare (recoltare probe sânge în vederea supravegherii leucozei și brucelozei bovine, testarea alergică a bovinelor în vederea depistării tuberculozei bovine, vaccinare anticărbunoasă la speciile bovine, ovine, caprine și cabaline). Ca urmare a acestei neconformități, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 10.000 lei.

În ceea ce privește neconformitățile depistate în urma controalelor ce țin de activitatea de catagrafiere, autorizare, înregistrare și evidență informatizată, au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare de 6.000 lei, după cum se mai arată într-un comunicat al instituției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker