Educație

Câte 5.000 lei pentru liceele buzoiene premiate la Palatul Parlamentului cu titlul de „Şcoală Europeană”

Reprezentanţii a cinci licee buzoiene au fost invitaţi, marţi, la Palatul Parlamentului, la festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar câştigătoare ale Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”, ediţia a XVI-a. Este vorba despre Liceul de Arte „Margareta Sterian”, care a obţinut cel mai mare punctaj al nivelul Buzăului, Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret”, Liceul Teh­nologic de Meserii şi Servicii, Colegiul Economic şi Liceul Teh­nologic „Grigore Moi­sil”. Delegaţia Buzăului a fost însoţită de către inspectorul şcolar general Florina Stoian.

„La eveniment au fost ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi membrii comisiei Învăţământ din Senat şi Camera De­putaţilor. A fost un eveniment emoţionant. Oficialii au stat pe scenă pe parcursul întregii festivităţi, care a durat aproape cinci ore, iar la final, ministrul Educaţiei a venit alături de delegaţia Buzăului pentru a ne felicita, Buzăul făcând parte dintre ju­deţele cu cele mai multe licee câştigătoare ale titlului de <Şcoală Europeană>”, a declarat Mioara Sângeorzan, directorul Liceului de Arte, instituţie care deţine trei trofee de „Şcoală Europeană”.

Bani pentru dotări

Buzăul a prezentat pe scena sălii „C.A. Rosetii” de la Palatul Parlamentului un moment artistic. Este vorba despre momentul apar­ţinând lui David Adrian, elev al Liceului de Artă, care a interpretat la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Fiecare unitate de învăţământ care a obţinut certificatul „Şcoală Europeană 2019” va primi şi un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce ur­mează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. MEN va transfera sumele către inspectoratele şcolare judeţene, care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ.

Certificatul de „Şcoală Europeană” se acordă în baza activităţilor/ proiec­telor/ programelor derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi alte altor instituţii europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European şi EuroQuiz), Şcoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc. De asemenea, se iau în calcul proiectele derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.

Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker