vineri, 16 aprilie 2021

Cât de importante sunt unghiurile de virare ale maşinii tale?

Direcție este unul dintre sistemele fundamentale ale mașinii, deoarece este responsabilă pentru ghidarea vehiculului pe calea corectă, atât în viraje cât și în efectuarea unor manevre cu viteză redusă (de exemplu, parcare).

Direcția trebuie să ofere un bun echilibru între izolarea şocurilor provenite din terasamentul pe care maşina se deplasează și comenzile primite de la şofer. De asemenea tot direcţia este cea care asigură manevre la viteză mică fără efort şi determină stabilitate la viteze mari. Acest echilibru se realizează prin ajustarea corectă a unghiurilor de virare, prin operaţiunea denumită geometria roților pe care service-urile o oferă.

Convexitatea

Convexitatea  este cea care formează axa de simetrie a anvelopei cu axa verticală care taie în punctul de contact dintre pneu și sol. Acest unghi este ajustat astfel încât la virare, roata interioară (care susține majoritatea efortului) funcționează perpendicular pe sol, obținând astfel o uzură mai redusă a anvelopelor și mai puţină oboseală pe diferitele elemente ale suspensiei și direcției.

Valoarea tipică a convexităţii este de obicei între 0 ° și -2 ° (astfel încât roțile să rămână puțin deschise). Unele simptome care arată că unghiul de convexitate al mașinii noastre nu este corect sunt uzura inegală a benzii de rulare sau momentul în care mașina tinde să meargă în lateral.

Citeste si » Cât ulei intră în cutia de viteze automată »»»

Unghiul de ieşire

Unghiul de ieșire este cel dintre axa verticală la sol și pivotul sau axa în jurul căreia se rotește  roata. Acest unghi este de obicei cuprins între 5 ° și 10 ° pozitiv, astfel încât punctul de contact al anvelopei cu șoseaua să fie aproape de punctul în care axa imaginară a pivotului taie orizontal. Acest unghi realizează o reducere a brațului pârghiei și, prin urmare, a eforturilor asupra diferitelor elemente ale suspensiei și direcției. În practică, acest lucru se traduce printr-un efort mai mic de rotire a roților, precum și o reversibilitate îmbunătățită și o autocentrare a direcției.

Simptomele unui unghi de ieşire greșit sunt foarte asemănătoare cu cele ale unghiului de convexitate greşit, deoarece cele două sunt strâns legate. De obicei, atunci când acest unghi nu este reglat corect, direcţia este mai greu de utilizat.

Convergență

Convergența vizează unghiul, văzut de sus, pe care roțile îl formează cu axa longitudinală a vehiculului, în direcția de deplasare. În plus, este singurul unghi de virare care poate fi exprimat și în milimetri. Unghiul depinde de valorile celorlalte unghiuri de direcție, precum și de tipul de tracțiune al vehiculului. Pe de o parte, datorită unghiului de convexitate şi de ieşire, roata este înclinată față de sol, astfel încât atunci când se rotește, generează un con imaginar şi este necesară o convergență pozitivă. Cu toate acestea, pe axele de acționare roțile tind să se închidă, astfel încât unghiul de convergenţă va fi negativ.

Într-o mașină cu tracțiune pe față există o punte negativă pe puntea din față și o punte pozitivă pe puntea din spate. La tracțiunea pe spate va fi opusul.

Din nou, trebuie să ne uităm la anvelope pentru a ști dacă convergența mașinii noastre este corectă. O uzură laterală în regiunea exterioară a anvelopei este un simptom al unei convergențe prea strânse. Dimpotrivă, dacă această uzură laterală este situată în zona interioară, este un semn de convergență insuficientă.

Unghiul de avans

Unghiul de avans este unghiul format de către pivot cu axa verticală ce trece prin centrul roții. Are o valoare cuprinsă între 0 ° și 3 ° pentru vehiculele cu tracțiune față și între 5 ° și 10 ° pentru tracțiunea pe spate. Printre principalele funcții ale unghiului de avans se numără realizarea unei direcţii stabile și precise, cu o bună autocentrare și reversibilitate, evitând, de asemenea, vibrațiile roților și transmiterea vibraţiilor către diferitele elemente ale suspensiei și direcției.

Reglarea corectă a direcției și geometria roților sunt servicii, care pot fi găsite alături de altele la cele mai bune service-uri din țară, așa cum este și https://vrom.ro/. Doar specialiștii care au echipamentul necesar se pot ocupa de astfel de operațiuni și le pot implementa corect și de aceea ai nevoie de un service de încredere cu care să lucrezi.

loading...