Sănătate

Cât de importante sunt analizele de sânge și cum te ajută acestea?

Analizele medicale de sânge, numite și analize de laborator, reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pe care le au medicii pentru a descoperi anumite probleme care pot să apară la nivelul organismului. De asemenea, cu ajutorul lor pot fi descoperite deficiențe și anomalii din corp și se poate propune un tratament eficient, pe baza unui diagnostic corect. Analizele de sânge sunt cele care ajută la descoperirea agenților patogeni prezenți în organism, la descoperirea tumorilor și la depistarea din timp a anumitor afecțiuni sau predispoziții. În plus, specialiștii de la clinica medicală Profilaxia atrag atenția asupra faptului că analizele de sânge sunt cele care completează consultul medical și confirmă sau infirmă anumite supoziții și suspiciuni.

Care sunt cele mai importante analize de sânge?

Unele dintre cele mai importante analize de laborator care vor fi efectuate la cererea specialistului și care pot fi făcute în toate laboratoarele sunt hemograma cu formulă leucocitară și markerii endocrini. Hemograma cu formulă leucocitară este o analiză care oferă informații importante cu privire la sistemul hematologic.

Cu ajutorul acestei analize vor fi obținute informații despre anemii sau despre afecțiuni grave ale organelor. De asemenea, poți descoperi cu ajutorul acestei analize probleme simple cum ar fi lipsa de fier, dar și infecții bacteriene severe sau chiar prezența unor tumori, respectiv a unor limfoame în organism. Sunt măsurate cu ajutorul acestor analize și hemoglobina, leucocitele și trombocitele, toate fiind celule care pot să ofere informații de bază cu privire la starea de sănătate a organismului.

Markerii endocrini sunt de asemenea analize foarte des solicitate. Un număr mare de persoane din România suferă de probleme cu tiroida, disfuncțiile tiroidiene fiind unele dintre cele mai comune afecțiuni ale sistemului endocrin. De asemenea, problemele determinate de disfuncții ale ovarului sunt frecvente și, având în vedere faptul că pot împiedica sarcina, se numără printre cele mai comune cauze care determină recoltarea markerilor endocrini. Tiroida trebuie să fie ținută sub control cu analize periodice și la fel se întâmplă cu analizele pentru celelalte glande din organism.

Cine prescrie analizele și cine le interpretează?

Ținând cont de afecțiunile specifice ale pacientului de care se ocupă, medicii specialiști pot să recomande seturi diferite de analize de sânge. Începând cu analizele medicale de laborator, de rutină și până șa cele specifice pentru anumite afecțiuni, medicul este cel care va recomanda un set specific de analize pe care pacientul va trebui să le facă pentru a se obține informații concludente despre afecțiunile de care suferă. Rezultatele analizelor vor fi interpretate doar de medicul care le-a solicitat și nu de personalul din laborator, medicul fiind cel care știe problemele specifice ale pacientului și care poate corela informațiile pe care deja le cunoaște cu informațiile oferite de buletinul de analize.

Când trebuie făcute analizele de sânge?

Anumite analize trebuie să fie repetate la anumite perioade specifice de timp – unele se fac la un an, altele mai devreme, totul depinzând în cele din urmă de condiția specifică a pacientului și de severitatea afecțiunilor pe care le are. Acestea au rolul de a preîntâmpina anumite probleme grave care pot să apară la nivelul organismului.

Pacienții responsabili respectă indicațiile medicului specialist cu privire la frecvența cu care trebuie să meargă la analize astfel încât să evite evenimentele neplăcute ulterioare.

Cât costă analizele de sânge?

Cele mai multe analize de sânge sunt decontate de Casa de Asigurări și medicul de familie poate să emită un bilet de trimitere pentru a le recolta la spital sau la clinicile private care lucrează cu Casa de Asigurări. Prin urmare, dacă ai asigurare și dacă analizele pe care le ai de făcut sunt decontate, nu vei plăti nimic. Sunt și unele analize pe care statul nu le decontează așa cum sunt anumiți markeri endocrini și date genetice, dar majoritatea pot fi decontate de Casa de Asigurări, ceea ce înseamnă că nu vei avea niciun motiv pentru care să nu respecți indicațiile medicului. Desigur, pentru a beneficia de analize gratuite trebuie să fii asigurat, altfel va trebui să plătești aceste analize.

Având în vedere informațiile de mai sus, analizele de sânge sunt unele dintre cele mai importante analize pe care le vei face și este bine să le tratezi cu seriozitate, respectând cât mai bine indicațiile medicului.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker