Actualitate

Cât de bine cunoaștem Buzăul. Ghid online despre monumentele de patrimoniu imobil

Astăzi, 18 aprilie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice. Bogăția și diversitatea patrimoniului imobil merită să fie (re)cunoscute și puse în valoare în inițiative care fac din monumentele istorice argumente și oportunități pentru dezvoltare locală sustenabilă.

„Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este, însă, peste tot în lume, și un moment de reflecție asupra provocărilor cu care se confruntă patrimoniul cultural. Oamenii de știință caută soluții pentru ca patrimoniul să câștige și să fie protejat în cadrul eforturilor de combatere a crizei schimbărilor climatice. Dar orice contribuție pentru salvgardarea patrimoniului cultural contează și poate fi celebrată astăzi, cu atât mai mult cu cât acestea expun provocări imediate pentru monumentele istorice și fondul construit cu valoare culturală”, transmit reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, care ne invită să descoperim Aplicația Salva-Monument  www.salvamonument.ro – un ghid online prin care toți cei interesați se pot informa şi pot înțelege mai bine atât care sunt cele mai presante probleme ale monumentelor istorice cât și ce se poate face de azi pentru a proteja, activa şi revitaliza patrimoniul.

Buzăul, bogat în monumente istorice

Judeţul Buzău avea în Lista monumentelor istorice, din 2004, 876 de poziţii, dintre care 494 situri arheologice, 326 monumente de arhitectură şi 55 monumente memoriale. În acea listă au mai fost făcute corecturi la 180 de poziţii situri arheologice, fiind propuse alte 153 de noi situri arheologice şi un monument de arhitectură. Din siturile arheologice propuse au fost introduse în Lista 2010 numai 16. Spitalul Brătianu a fost introdus în listă încă în 2007. Municipiul Buzău are importante monumente de arhitectură civilă urbană dintre care 14 case. Amintim aici Casa Vergu-Mănăilă (a aparținut familiei boierești Vergu), devenită secție de etnografie a Muzeului Județean, Casa Hortensia Papadat-Bengescu din Buzău (casa în care a locuit în Buzău, în perioada 1904-1906, scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu), Casa Săraru ( primul proprietar și locuitor, unul dintre frații avocatului Stan Săraru, primar al orașului Buzău din 1933 până în 1937), Casa pictorului Ion Andreescu din Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker