Actualitate

Cât costă accesul studenţilor în bibliotecile universitare

La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare, transmite Culturaladubă.ro. Folosindu-se de un articol din Legea Educației care care stipulează faptul că „Orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”, bibliotecile central-universitare din Cluj, Timișoara și Iași le cer în continuare studenților să plătească pentru serviciile lor.

Potrivit legislației, o bibliotecă centrală universitară are ca principali utilizatori studenții, cadrele didactice și cercetătorii din învățământul superior. România are patru astfel de biblioteci: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Cele patru Biblioteci universitare din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern astfel: București: eliberare de permis 25 de lei, vizare anuală 10 lei; Cluj: eliberare de permis 40 de lei, vizare anuală 10 lei; Timișoara: eliberare de permis 30 de lei, vizare anuală 10 lei; Iași: eliberare permis 35 de lei, vizare anuală 35 de lei.

Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022. Doar Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București a decis să le asigure gratuitatea din prezent.

Legea adoptată de Parlament a fost motivată de necesitatea  îndreptării unei discriminări între două categorii de studenți: pe de o parte studenții înmatriculați la universitățile care dețin o bibliotecă proprie, caz în care prevederile legale sunt clar și unanim respectate în sensul în care studenții beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci și utilizarea serviciilor aferente, respectiv studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie de sine stătătoare sau echivalentă, utilizând în acest sens serviciile Bibliotecilor Central-Universitare. Or, potrivit expunerii de motive, Consiliile de Administrație ale acestor BCU stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenți.

 

Articole similare