joi, 04 iunie 2020

Cât ar trebui să coste noul sediu al Judecătoriei Buzău

În decembrie se fac patru ani de când Judecătoria Buzău funcționează într-un spațiu închiriat în ­in­cinta unui centru comercial din municipiul reședință de județ. Teoretic, într-un an, cât a mai rămas din contractul de închiriere a spațiului, instanța ar trebui să se mute într-un sediu nou. Practic, asta nu se va întâmpla, din cauză că, abia la sfârșitul anului trecut, Compania Națională de Investiții SA a lansat licitația pentru desemnarea unui executant al proiectului. Valoarea estimată a contrucției este de 27.907.415,9 lei cu TVA, adică 5.063.502,11 euro. Statul ar trebui să dea în folosință noul sediu al Judecătoriei Buzău până în 2028; după această dată, terenul cedat de Consiliul Județean Buzău cu respectiva destinație ar urma să revină în domeniul public al județului dacă obiectivul de investiții nu este finalizat.

În martie, după șase luni de când Consiliul Județean Buzău a refăcut documentele prin care donează Mi­nisterului Justiției 4.000 de mp din terenul fostei maternități de pe Bulevardul Gării pentru construirea unui sediu pentru Judecătorie, Guvernul a decis, săptămâna trecută, prin hotărâre, înscrierea imobilului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Tribunalului Buzău.

Judecătoria Buzău funcționează în prezent într-un spațiu închiriat, situat în incinta Galleria Mall. Pentru eliminarea cheltuielilor bugetare generate de chiria spațiului închiriat, este necesară edificarea unui sediu al judecătoriei. Realizarea acestui obiectiv de investiții este cuprinsă în ,,Programul Național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ”, care a fost demarat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform Memorandumului adoptat în ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2014, modificat prin Memorandumul din 25 mai 2016. Tribunalul Buzău a efectuat demersuri pe lângă autoritatea publică județeană pentru identificarea unui teren liber de sarcini pe care să poată fi construit noul sediu al Judecătoriei Buzău. Ca urmare a acestor demersuri a fost identificat imobilul-teren cu suprafața de 4.000 mp, situat în municipiul Buzău, B-dul Gării nr. 8.

În luna ianuarie 2018, Consiliul Județean Buzău a aprobat darea în administrare a 4.000 metri pătrați Ministerului Justiței pentru construirea unui nou sediu pentru Judecătoria Buzău, dreptul de folosință încetând însă după cinci ani, în cazul în care clădirea nu va fi ridicată. Documentul a trebuit refăcut însă în forma cerută de Guvern. Astfel, în ședința din 30 august, consilierii județeni buzoieni au decis trecerea terenului în domeniul public al statului și prelungirea termenului de cedare la zece ani.

Consiliul Județean oferise inițial în acest scop aproape 3.000 de metri pătrați din terenul pe care se află fostul spital Brătianu. Ministerul Justiției nu și-a dat însă avizul pentru construirea sediului Judecătoriei pentru că spațiul ­res­pectiv este insuficient și nu asigură o cale de acces pentru mașinile care transportă deținuții.

Judecătoria Buzău funcționează în incinta Galleria Mall din decembrie 2015.

loading...
error: Content is protected !!