luni, 01 iunie 2020

Casa de Sănătate nu a mai plătit concediile medicale de patru luni

Dacă au văzut că nu sunt semne să îşi primească banii de la Casa de Sănătate pentru concediile medicale ale angajaţilor,care nu au mai fost achitate din luna august a acestui an, mai mulţi angajatori s-au plâns prefectului. Prefectul Carmen Ichim, la rândul ei, a soli­citat explicaţii din partea şefului Casei Judeţene de Sănătate, Simona Anghel. Aceasta a explicat în şedinţa Colegiului Prefectural că nu a mai avut alocat buget pentru plata concediilor medicale din luna august a acestui an şi, prin urmare, nu au mai fost făcute plăţi nici pentru agenţii economici şi nici pentru persoanele fizice.

Treizeci de cutii cu dosare aşteaptă aprobare

Prin urmare, la această oră s-au strâns vreo 30 de cutii cu dosare care aşteaptă să fie aprobate şi date în plată. ,,Sunt enorm de multe dosare! Dacă ne dă mâine buget – suma pe care am cerut-o acum este de peste şapte milioane lei noi, tot week-endul viitor vom sta la serviciu ca să aprobăm aceste concedii me­dicale şi să plătim”, a spus directorul Casei Judeţene de Sănătate, Simona Anghel.

Potrivit legii, în cazul unui angajat care intră în concediu medical, primele cinci zile sunt suportate de angajator, iar de la a şasea zi în sus indemnizaţia este plătită de stat. Potrivit legii, firma plăteşte aceşti bani şi îi recuperează ulterior de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă legea prevede că sumele suportate de angajator se recuperează în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, sunt firme care aşteaptă de mai multă vreme.

Directorul Casei Judeţene de Sănătate speră că va sosi buget pentru plata concediilor, şi că plata se va face rapid pentru că au fost efectuate toate verificările. „La nivelul acestei săptămâni se va acorda buget Casei Naţionale pentru plata tuturor concediilor medicale. Casa de Asigurări de Sănătate este la zi cu verificarea şi suntem în standby. Noi, Casa de Asigurări de Sănătate, suntem la zi cu verificarea tuturor dosa­relor pentru concedii ­me­dicale”.

CJAS Buzău, la un pas să primească amendă

După ce că nu avea bani să plătească concediile, fapt care a deranjat agenţii economici, Casa de Asigurări de Sănătate Buzău era să fie amendată de finanţişti. „Noi am fost obligaţi pentru persoanele fizice să facem acea declaraţie 112. Dacă nu făceam acea declaraţie 112  în  august, septembrie, octombrie, noi, Casa de Sănătate, deşi nu aveam buget – suntem pe buget zero – eram sancţionaţi cu amendă. De la Finanţe am primit o somaţie, că suntem datori, şi am cerut o negociere potrivit prevederilor legale şi am dovedit că nu există buget”, a explicat directorul Casei  Judeţene de Asigurări de Sănătate.

loading...
error: Content is protected !!