Sănătate

Care sunt comunele din județ fără medic de familie

Lipsa medicilor de familie este o problemă atât la nivel național, cât și la nivelul județului. La Buzău, 11 comune (adică 14 la sută din unitățile administrativ-teritoriale din mediul rural) nu au medici de familie. Este vorba despre Bozioru, Buda, Cănești, Chiliile, Colți, Largu, Odăile, Pănătău, Racovi­țeni, Robeasca și Valea Salciei. Exceptând Pănătăul, în toate celelalte comune menționate anterior centrele mobile de vaccinare ale Direcției de Sănătate Publică vor vaccina localnicii contra SARS COV 2.

Peste 200 de localități din România duc lipsa medicilor de familie

La nivel național sunt 212 de localități care nu au medic de familie și 665 de asemenea posturi vacante, conform datelor comunicate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Popo­rului, a precizat că deficitul de medici de familie este cauzat de dificultățile întâmpinate de personalul medical. Mai mult, aceasta consideră că există o lipsă a implicării autorităților locale în ­ve­derea asigurării unor facilități medicilor de familie care aleg să își desfă­șoare activitatea în zonele rurale și o lipsă a studenților care ar dori să practice medicina de ­fa­milie.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a mențio­nat că, în trecut, jumătate din prețul abonamentelor pentru transport era subvenționat. „Asta nu mai există, deci, poate fi gândi­tă o astfel de formulă. Pe urmă, eu cred că pentru orice absolvent de Medicină, mediul în care lucrează este foarte important”, a spus aceasta.

Lipsa cadrelor ­me­dicale a dus la închiderea mai multor cabinete, fiind și situații în care medicii de familie au ieșit la pensie și nu a mai ve­nit nimeni în locul lor.

Articole similare