Administrație

Care este noul termen de încheiere a lucrărilor pe DJ 203K

În curând, semafoarele care au făcut, luni de-a rândul, viața grea șoferilor care tranzitează DJ 203K pe tronsonul Mărăcineni-Podu Muncii vor apărea din nou pe mai multe porțiuni ale drumului județean, care vor intra în… reabilitarea reabilitării. Aceasta pentru că stratul de balast s-a lăsat în unele zone și, odată cu el, asfaltul. În consecință, firma care execută lucrarea va fi nevoită să sape la o adâncime de un metru pe porțiunile respective, să execute lucrări de consolidare a solului și apoi să toarne un nou strat de asfalt.

Istoria acestui drum atât de încercat – ca și nervii și răbdarea celor care îl tranzitează la volan – începe în luna august 2018, când Consiliul Județean Buzău a aprobat finanțarea proiectului „Modernizare DJ 203K, km. 38+000 – 75+000, Mărăcineni – Podu Muncii, Județul Buzău”, având ca perioadă inițială de implementare 24 octombrie 2018 – 30 aprilie 2021.

Proiectul de modernizare a drumului are o valoare totală de aproape 82 de milioane de lei, bani proveniți în proporție de 85 la sută din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13 la sută din bugetul național, iar 2 la sută reprezintă valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului. Termenul până la care lucrările trebuiau încheiate a fost decalat, însă, în urma problemelor apărute și va mai fi prelungit o bună perioadă de timp, deși conducerea Consiliului Județean Buzău dădea asigurări, în urmă cu câteva luni, că timpul alocat lucrărilor va fi respectat.

L-am întrebat, miercuri, pe președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, când se vor încheia lucrările pe DJ 203K. „Toate proiectele, nu numai 203K, indiferent că este la Buzău sau la Satu Mare, sunt întârziate din mai multe motive. Vina constructorului, o parte, anumite lucruri care s-au petrecut vizavi de legislație – care s-a schimbat și nu s-a schimbat -, a fost și pandemia pe care unii au speculat-o și nu ai avut ce să le faci, pentru că s-au îmbolnăvit, nu s-au îmbolnăvit, s-au prelungit avizele. Dar ce pot eu să vă spun, și responsabil este că lucrările se vor încheia pe tronsonul de drum 203K Mărăcineni-Podu Muncii în luna septembrie cel târziu”, a spus Neagu.

Trecem cu delicatețe peste faptul că domnia-sa nu a precizat, la început,  în care an va fi acea lună septembrie, demnă de a fi însemnată cu roșu în calendarul patimilor șoferilor de pe Valea Slănicului, și ne mulțumim doar să semnalăm că DJ 203K bifează cel de-al patrulea an de reabilitare, răstimp în care a întâmpinat numeroase probleme, precum erori de proiectare și lucrări de calitate jalnică, care au necesitat intervenții ulterioare. Întrucât părea că șoferii dau semne că le lipsesc semafoarele care apar peste noapte pe câte vreun tronson de drum, firma ialomițeană Oyl Company Holding a început lucrările de remediere a unei porțiuni cu probleme. Reprezentanții companiei se justifică prin faptul că stratul suport a fost umed la momentul aplicării, din cauza unor infiltrații, iar terasamentul a coborât cu câțiva centimetri, necesitând intervenție imediată, din cauza apariției unor fisuri sau gropi la nivelul asfaltului.

Articole similare