Actualitate

Care este condiția pentru ca Bîgiu să nu se întoarcă în închisoare

Zile tensionate pentru fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu, după ce DNA a decis să ceară instanței repunerea în termenul de contestare a eliberării condiționate din pedeapsa de 5 ani și zece luni stabilită în martie, anul trecut, de judecătorii din Vrancea. După ce săptămâ­na trecută a admis cererea de repunere în termenul de formulare a contestației, miercuri, un complet al Tribunalul Vrancea a dispus repunerea cauzei pe rol pentru completarea probatoriilor referitoare la îndeplinirea condiției prevăzute de art.100 al. 1 lit. c Cod Penal. Mai exact, instanța a cerut documente din care să reiasă că Bîgiu a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

De asemenea, completul de judecată a decis atașarea dosarului Tribunalului Vrancea în care s-a dispus contopirea pedepselor din două dosare penale. Termenul stabilit este 8 mai.

Eliberat condiționat, pe 6 februarie, din Penitenciarul Focșani, Bîgiu a aflat luna trecută că DNA a depus la Tribunalul Vrancea o contestație ce vizează decizia luată acum mai bine de două luni de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Focșani.

Bîgiu a fost încarcerat la Penitenciarul Focșani, unde a ispășit o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de închisoare pentru luare de mită. Pe 6 februarie, instanța a decis eliberarea lui condiționată, dar și ca fostul șef al CJ Buzău să se afle sub permanentă supraveghere pe perioada liberării condiționate, până la data expirării pedepsei, pe 20 septembrie 2021.

Peste 80.000 euro prejudicii și cheltuieli judiciare

Pe 31 mai 2017, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu, care, la rândul său, a pri­mit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, după ce, inițial, pe 3 noiembrie 2016 a primit o condamnare cu suspendare.

În 3 noiembrie 2016, Tribunalul București l-a condamnat pe Cristinel Bîgiu la doi ani de închisoare cu suspendare și, tot atunci, instanța a dispus și confiscarea de la Cristinel Bîgiu a sumei de 75.000 de euro.

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu a recunoscut, încă de la primul termen pe fond la Tribunalul București, că a luat mită de la Georgian Surdu, fostul director al RA-APPS, și a cerut să fie judecat în procedura simplificată, în vederea reducerii pedepsei, solicitarea fiind respinsă de judecător.

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău a arătat în fața instanței că a acceptat promisiunea lui Georgian Surdu de a primi 3,8 milioane de lei, reprezentând 8 la sută din valoarea unui contract având că obiect moder­nizarea unor drumuri de interes local și rețeaua de canalizare din comună Ghergheasa, județul Buzău.

,,Recunosc că am ­pri­mit de la Surdu, ca primă tranșă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa în vederea atribuirii contractului de lucrări amintit”, a declarat Cristinel Bîgiu în fața judecătorului. El a precizat că, dacă este nevoie, ar presta și muncă în folosul comunității.

Judecătorul a respins cererea lui Bîgiu pe motiv că este nevoie de declarațiile sale în vederea administrării unor probe.

Potrivit DNA, în august 2013, Gabriel Surdu i-a promis lui Cristinel Bîgiu, atunci președinte al CJ Buzău, suma de 3.894.301,91 lei, respectiv aproape 880.000 de euro, reprezentând 8 la sută din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având că obiect ,,Proiectarea și execuția modernizării drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comună Gherghea­sa, județul Buzău”, urmând că suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea ­exe­cutantă.

Surdu i-a remis lui Bîgiu, prin intermediul finului acestuia Florin Colgiu, o prima tranșă în valoare de 75.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul  comunei, în vederea atribuirii acelui contract de lucrări. Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu și i-a promis că îl va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă.

Pe 16 decembrie 2016, Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, tot la Curtea de Apel București, la cinci ani și două luni de închisoare, pentru luare de mită, într-un dosar ce viza atribuirea nelegală a două contracte ce vizau elaborarea primelor două componente ale “Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău 2014-2020”. De atunci Bîgiu a fost încarcerat la Penitenciarul Focșani.

Potrivit celor două sentin­țe de condamnare definitivă, contopite în luna martie 2018 prin decizia definitivă a Curții de Apel Galați, Bîgiu avea de achitat prejudicii de 11.900 lei și respectiv 75.000 de euro, la care se adaugă cheltuieli judiciare de 17.000 lei.

Bîgiu mai este judecat într-un dosar, pentru spălare de bani, alături de fostul ministru de Interne Cristian David. În primă instanță a fost achitat, la fel ca și omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker