joi, 04 martie 2021

Captură importantă! 3.600 petarde expirate, confiscate la un comerciant din Buzău

Dosare penale, peste 4000 de pirotehnice, cele mai multe expirate, confiscate, și sancțiuni pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Acestea sunt rezultatele unei acțiuni de amploare desfășurate la începutul acestei săptămâni de poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Marți, oamenii legii au continuat controalele  în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Controalele au vizat agenții economici autorizați să comercializeze astfel de articole pe raza celor două municipii, Buzău și Rm. Sărat, fiind verificate și zonele predispuse expunerii spre vânzare a artificiilor.

Astfel, unul dintre operatorii economici controlați, cu sediul în municipiul Buzău, a fost sancționat contravențional de polițiști pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995, fiind prins oferind spre vânzare articole pirotehnice cu termenul de valabilitate expirat. Articolele expirate, aproximativ 3.600 de bucăți, au fost ridicate în vederea confiscării.

Tot marți, polițiștii Sectiei de poliție rurală Beceni, au prins în flagrant o femeie în vârstă de 40 de ani, din Beceni, în timp ce oferea spre vanzare de la domiciliu mai multe articole pirotehnice unui alt localnic. Femeia deținea articole pirotehnice din categoriile P1, F1 și F3, cele aproximativ 700 de articole fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” fapta prev. şi ped.  de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cercetările fiind continuate de polițiștii Postului de poliție Cernătești.

Concomitent cu activitățile de verificare și control, polițiștii din dispozitivul de ordine și siguranță publică au acționat în vederea depistării persoanelor care manipulează articole pirotehnice și care tulbură în acest fel liniștea cetățenilor.

Polițiștii de la Biroul de Ordine Publică al municipiului Buzău au depistat și sancționat contravențional trei bărbați, cu vârste cuprinse între 41 și 54 de ani, persoane care au tulburat liniștea locuitorilor folosind petarde. Celor trei persoane le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Pentru lăsarea nesupravegheată a minorilor au fost sancționate alte două persoane, întrucât polițiștii au depistat copiii aflați în îngrijirea acestora, cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, utilizând petarde.

În paralel, ofițerii de prevenire din cadrul compartimentelor de specialitate ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău au acționat prin consilierea cetățenilor, cărora le-au explicat riscurile asociate, dar și modalități de prevenire/evitare a victimizării în diferite situații de risc.

Activităţile au constat în distribuirea de materiale preventive și purtarea unor discuții pe tema articolelor pe bază de amestecuri pirotehnice, dar şi adresarea unor recomandări preventive pentru petrecerea sărbătorilor sezonului rece în siguranţă. S-a promovat un comportament responsabil atât din partea operatorilor economici, cât și a potențialilor clienți, (adulți, adolescenți, copii, părinți, bunici etc.), privind orice operațiune în legătură cu articole pirotehnice (pocnitori, artificii ș.a.), fiindu-le prezentat și cadrul legal aplicabil în domeniu (condițiile de deținere, comercializare, achiziționare și utilizare; infracțiunile și contravențiile ce pot fi săvârșite în urma nerespectării acestora). Totodată, s-a pus accentul pe conștientizarea riscurilor la care utilizatorii expun atât propria persoană, cât și pe terți atunci când manipularea articolelor pirotehnice este făcută fără respectarea normelor de siguranță specifice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale. Au fost purtate discuţii, adresate recomandări preventive şi distribuite materiale informative unui număr de aproximativ 100 de persoane (comercianți, clienți, adulți, adolescenți, părinţi și copii) aflate în zone expuse traficului pietonal intens în această perioadă”, au precizat reprezentanții IPJ Buzău.

loading...
error: Content is protected !!