Cultură

Cântăreața Anna Lesko, la festivalul național de epigramă de la Buzău

Buzoienii sunt invitați la  spectacolul de gală pentru public al Festivalului Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, care a ajuns, anul acesta, la cea de a 24 ediție. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 mai, ora 17.00, la Sala Mare a Consiliului Județean. Organizatorii, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” al municipiului Buzău şi Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, au un invitat de onoare, anunță președintele festivalului av. Mircea Sălcuțan,  „pe măsura evenimentului”. Este vorba despre interpreta de muzică ușoară Anna Lesko.

Într-un inspirat catren, epigramistul buzoian George Eftimie ne atenționează: „Se face azi umor de calitate/ Din aur pur, din diamante, zău,/ De douăzeci și patru de carate/ Se face însă… numai la Buzău!”.

Despre acest festival emblematic pentru județul Buzău, cu rezonanță națională și internațională, av. Mihai Sălcuțan ne informează că este o „manifestare de anvergură a epigramei naționale”, și că „festivalul buzoian se dorește a fi rețeta ideală pentru viața normală ce trebuie trăită cu voie bună, cu zâmbetul pe buze, făcând haz de necazurile vieții”. Ca argument în plus în favoarea celor spune, Sălcuțan ne reamintește și câteva ziceri memorabile ale celebrului umorist român Tudor Muşatescu, care spunea că „umorul adevărat este haz cu studii universitare” și atrăgea atenția că „nu trebuie confundat cu mitocănia veselă”. Spectacolul la care sunt invitați să participe cât mai mulți iubitori ai genului , mai spune avocatul Mihai Sălcuțan, el însuși un maestru al epigramei, „vă va convinge de acest adevăr! Spectatorii vor fi întâmpinați cu acordurile Imnului festivalului buzoian compus de Ion Mitică, aranjamentul muzical aparținând profesorului Nicolae Tănase, iar interpretarea solistului George Mitrea”.

Prezentatoarea spectacolului, Adriana Stuparu Dobrița, împreună cu epigramiștii buzoieni și oaspeții lor din întreg spațiul cultural românesc vor fi gazde pentru două ore de umor de bună calitate, de muzică îndrăgită pentru toate vârstele, cu speranța că vor reuși să genereze o epidemie de sănătoasă bună dispoziție.

Mihai Sălcuțan ne reamintește faptul că „încă din anul 2000, de la prima sa ediţie, Festivalul Naţional de Epigramă <Cât e Buzăul de mare>, adevărată perlă a coroanei activităţilor Cenaclului Nigrim, a fost conceput şi construit pe temelii trainice, menite a dăinui peste ani şi a aduce real folos epigramei şi publicului iubitor de umor. Accentul a fost pus pe participarea celor mai valoroşi epigramişti, pe buna organizare şi realizare a spectacolelor de gală, la cele mai înalte standarde, cu rigori menite a promova creaţia umoristică de calitate şi a o interzice pe cea licenţioasă sau atacul la persoană. La fel se va petrece și în acest an. În Cenaclul Nigrim preponderentă este preocuparea promovării şi încurajării umorului de calitate, stimularea spiritului acut în observarea lumii înconjurătoare, găsirea de poante originale, promovarea corectitudinii în realizarea creaţiei, adică pentru tot ce conferă epigramei un statut de operă literară şi nu de glumă de prost gust”.

În prima zi a festivalului, 12 mai, este programată, la sala de conferințe a Hotelului „Pietroasa”, tradiționala dezbatere „Cu umorul nu e de glumit”, tema aleasă fiind „Promovarea epigramei în era digitală”. În acel cadru festiv Uniunea Epigramiştilor din România va acorda premiile anului 2022. Atribuirea înaltelor distincţii la Buzău, an de an, încă de la inițierea în urmă cu 16 ani a acestor „oscaruri” ale epigramei, este gestul de înaltă consideraţie şi de recunoaştere a valorii festivalui buzoian, a im portanţei acestuia pentru întreaga mişcare epigramatică de limbă română.

În dimineața zilei următoare, participanții vor parcurge un itinerar cultural buzoian relevant, urmând a fi vizitată Tabăra de sculptură Măgura și Mănăstirea Ciolanu. Pentru publicul buzoian fidel manifestării, pentru iubitorii de umor și muzică de calitate, va avea loc Spectacolul de gală amintit. În foaierul sălii, începând cu ora 16.00, amatorii de literatură umoristică vor găsi un stand de carte unde autorii vor oferi autografe.

Regalul epigramatic va prezenta ultimele creaţii: epigrame, rondeluri, sonete, fabule, parodii, schiţe umoristice , iar participanții vor încrucişa „spadele”, în tradiţionalul duel epigramatic. Momentul culminant va fi anunţarea şi premierea, câştigătorilor Concursului Naţional de Epigramă cu temele „Cu cărțile pe față”, „Contra cost”, și „Buzău”, precum și pe cei ai Concursului de carte de epigramă şi de proză umoristică apărută în anii 2022-2023. Momente muzicale adecvate vor întregi spectacolul, capul de afiș fiind, așa cum am precizat, cunoscuta Anna Lesko.

Sunt așteptați la eveniment iubitorii genului și toți cei ce doresc a se bine dispune, intrarea fiind liberă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker