Economic

Când încep controalele APIA la fermierii buzoieni

Verificările administrative pentru subvenții ar putea începe pe 1 iunie, iar verificările în teren se vor efectua începând cu 12 iulie 2021, precizează un ordin a ministrului Agriculturii. Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost publicat un calendar pentru anul 2021, în care sunt menționate perioadele în care se vor desfășura verificările adminstrative în ferme.

Astfel, verificările administrative pentru subvenții vor fi efectuate între 1 iulie și 9 iulie, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către departamentele de control. Între 12 iulie și 15 octombrie 2021 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, urmând să fie efectuat controlul aferent unor cerințe în iarna sau în primăvara anului următor, după caz.

Reamintim că buzoienii mai pot depune Cererile Unice de Plată până la data de 17 mai 2021. Până în acest moment, la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Buzău au fost înregistrate 8.956 de cereri pentru o suprafață de 61.681 ha. La nivel național au fost înregistrate 395.027 cereri pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

Fermierii sunt verificați anual în baza unui eșantion de control extras aleatoriu de APIA. În Campania din 2020, eșantionul de control extras din baza de date APIA a avut un număr total de 56.493 fermieri, pentru o suprafață totală de 1.576.877. Fermierii buzoieni care vor fi controlați au obligația de a permite accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte inspectorilor informații și documente legate de obiectul controlului, să delimiteze parcelele, la fața locului, în cazul în care pe parcelele învecinate a fost înființată aceeași cultură. Reamintim că în cazul în care fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii de pe cartea de identitate. Aceste documente vor fi anexate dosarului de control. Mai mult, fermierii vor avea timp să se pregătească pentru acest control, deoarece vor fi notificați de APIA cu maximum 14 zile înainte ca inspectorii să se prezinte la fața locului.

 

Articole similare