ActualitateEducație

Campusul pentru ,,Consorțiul pentru învățământ dual și tehnic superior” devine realitate

Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Constantin Toma și de ministrul Ligia Deca

Luni, 13 noiembrie,  primarul Constantin Toma a semnat, împreună cu Ligia Deca, ministrul Educației, contractul de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția Campusului unde va funcționa ,,Consorțiul pentru învățământ dual și tehnic superior”.

„Vom realiza astfel, la ieșirea din Buzău spre Vernești, un campus universitar unde se vor pregăti atât viitorii ingineri, dar și viitori muncitori înalt calificați în domeniile industriilor mecanice și alimentare”, anunță primarul Constantin Toma.

Proiectul, așa cum a fost anunțat încă de anul trecut, se realizează de Primăria Buzău care a semnat un parteneriat cu Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu” și nouă companii din Buzău: SC GREENTECH S.A., SC VOESTALPINE RAILWAY SYSTEMS ROMANIA, SC TRANS BUS S.A., SC URSUS BREWERIES S.A., SC AQUA SYSTEMS PLUS S.A., SC URBIS SERV S.R.L. BUZĂU, SC ROWATER NET S.A., SC ROMCARBON S.A., SC BENCOMP S.R.L. El este de natură să vină în sprijinul tinerilor buzoieni care se vor putea pregăti acasă pentru profesiile cerute pe piața muncii, dar și la un nivel de studii peste cele liceale, lucru benefic și pentru economia buzoiană. Este, așa cum o numea primarul Constantin Toma, „o nouă etapă de dezvoltare a municipiului și a județului Buzău, pentru a asigura un viitor mai bun, aici acasă, următoarelor generații”.

Proiectul necesită o investiție substanțială. Este nevoie de peste 20 de milioane de euro.

„Este un proiect în valoare de peste 20 de milioane de euro, care se va întinde pe 8 hectare, unde în afara unor condiții foarte bune de viață pentru cursanți și profesori vor fi următoarele laboratoare la cele mai înalte standarde, pe următoarele specializări: laborator de tehnologii de fabricație, laborator de acționări hidraulice și pneumatice, laborator de metrologie, laborator de presare la rece, laborator de sudare prin topire, laborator de caracterizare termo-mecanică a materialelor polimerice, laborator de modelare și simulare numerică, CAD-CAE, laborator de tehnologie de sudare prin presiune, laboratoare de ingineria produselor alimentare (biochimie, chimia alimentelor, microbiologie generală, principii de conservare, tehnologie ulei, operații unitare în industria alimentară, analiză senzorială, tehnologia berii, a cărnii și a laptelui, tehnologia morăritului, tehnologia panificației, tehnologii speciale de procesare, tehnologii produse făinoase și zaharoase, tehnologia vinului și tehnologia zahărului)”, explică primarul municipiului Buzău, cadre adresează mulțumiri pentru reușită conducerii Universității ,,Dunărea de Jos”, rectorului prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu și președintelui Senatului Universității, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, care au sprijinit necondiționat realizarea acestui mare proiect la Buzău. De asemenea, un aport deosebit l-au avut și directorul Lucica Stănculeanu, de la Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu” Buzău, cu care Primăria a  realizat primul pas în acest proiect, respectiv Școala duală ,,Meritas”, unde deja se pregătesc mulți elevi în domeniul meseriilor industriei mecanice.

Edilul  mai adresează mulțumiri conducerilor companiilor buzoiene care au acceptat să intre în acest consorțiu și care vor asigura și cele mai bune condiții de practică viitorilor ingineri și muncitori înalt calificați. Dar, mai spune primarul Constantin Toma, „acest proiect nu putea fi dus până la această fază de contractare, fără contribuția determinantă a doamnei viceprimar Oana Matache și a doamnei Luminița Colțeanu, <șefa> de la <Fonduri europene>, cărora le mulțumesc și pe această cale! Iată că proiectele pe educație, anunțate cu mai mult timp în urmă, continuă, astfel încât, ușor dar sigur, Buzăul să se apropie de viziunea sa de dezvoltare, ,,Buzăul – oraș magnet până în 2030!”.

 

 

Articole similare