Sănătate

Campanie pentru depistarea hepatitei, lansată în Buzău

Cum și-a descoperit Petre Emanoil Neagu hepatita B în tinerețe

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Asociația Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași lansat campania de informare, educare și conștientizare LIVE (RO)2-EST în județul Buzău.

Acțiunea face parte din seria de evenimente județene ce anunță campaniile gratuite de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice în județele incluse în proiectul LIVE(RO)2-EST. Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Medicii de familie din 14 unități administrativ-teritoriale sunt afiliați la proiectul LIVE (RO)2-EST din județul Buzău. Este vorba despre medicii din localitățile: Viperești, Măgura, Cernătești, Mânzălești, Bisoca, Smeeni, Padina, Boldu, Florica, Glodeanu Sărat, Sărulești, Rușețu, Pătârlagele și bineînțeles, Buzău.

Claudiu Damian

La evenimentul de lansare a campanie, din data de 27 septembrie, a participat și managerul Spitalul Județean, Claudiu Damian, care a mulțumit medicilor de familie pentru implicarea și colaborarea pe care o au cu pacienții. „Mulțumesc medicilor de familie care se implică în orice program și care, prin colaborarea dânșilor, dacă și-o fac cum trebuie, Spitalul Județean de Urgență e mai ok, pentru că aglomerația din spital nu e mare când medicii de familie pot trata pacienții înainte de a veni la Spital. Vă felicit! Noi suntem alături de dumneavoastră; pot să spun că pe Secția de Gastroenterologie la momentul acesta avem trei medici, aparatură de ultimă generație și sperăm că nu e cazul să o folosim de foarte multe ori, sau când o folosim să fie cu folos pentru pacienți”, a spus managerul Spitalului Județean Buzău.

Oana Matache

La eveniment a fost prezentă și Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău, care i-a asigurat pe cei care au demarat acest proiect în județ că vor avea parte de tot sprijinul, mai ales că hepatita este o boală care se depistează foarte greu, din cauză că în România nu se pune foarte mult accent pe partea de prevenție. „În numele Primăriei Municipiului Buzău vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și partenerilor pentru că realizați această campanie. Este foarte important, mai ales că în România nu stăm foarte bine pe partea de prevenție (…) Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare, iar noi, Primăria Municipiului Buzău, vă asigurăm că vom face tot ceea ce putem pentru a duce mai departe informația către cetățeni pentru a-i încuraja. Și dumneavoastră, celor prezenți aici, vă mulțumesc în numele Primăriei pentru ceea ce ați făcut și faceți în continuare. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, acea educație sanitară în școli; eu cred foarte mult că pornește totul de la educația pe care copiii o primesc”, a declarat Oana Matache.

Neagu: „Vă spun sincer, am avut o hepatită de virus B”

Petre Emanoil Neagu

„Din nefericire, chiar din nefericire, există o problemă gravă la nivel de sănătate pentru o mare parte a populației din România. Bineînțeles că noi, autoritățile locale vom fi alături de dumneavostră; vreau să mulțumesc și medicilor de familie care sunt prezenți, pentru că sunt convins că fără domniile voastre nu s-ar putea realiza acest proiect. Într-adevăr, hepatita este o poveste fără sfârșit în România. Iar eu, vă spun sincer, am avut o hepatită de virus B, cu mulți ani în urmă. La vremea respectivă lucram pe mare, am avut noroc pentru că nativ am rău de mare, am prins o furtună de gradul 6, am ajuns unde trebuia să ajung și nu am avut niciun fel de semn. La un moment dat m-a văzut cineva și mi-a spus că sunt galben precum lămâia. M-au readus în țară. Dacă nu mi se întâmpla povestea aceasta nu știam niciodată că am hepatita de virus B”,  a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Daniel Țiclea

Și prefectul județului, Daniel Țiclea a ținut să mulțumească medicilor de familie care se implică în acest program, menționând că, la o scurtă analiză, sunt aproape aceeași medici care s-au implicat și în campania de vaccinare. „Ceea ce eu remarc la proiectul dumneavostră este că aveți o distribuire uniformă în județ, văd că acoperiți 14 localități și sigur că în jurul lor vor veni oameni din localitățile vecine și cred că ați apelat la o soluție foarte bună desfășurând acest proiect al dumneavoastră cu medicii de familie. Nu întâmplător am analizat localitățile implicate în acest proiect, coincid în mare parte cu localitățile în care medicii au acționat cu multă responsabilitate pe campania de vaccinare. Este clar că acolo sunt medici de familie foarte implicați”,  a spus Daniel Țiclea.

Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru dintre reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie din județul Buzău ce vor contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău până în luna martie 2023.

Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru dintre reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie din județul Buzău ce vor contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău până în luna martie 2023.

Proiectul „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO)2 – EST”, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Beneficiarul proiectului este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi; parteneri: Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iași.  Proiectul se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52,397,520.56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51,661,021.53 lei.

Până la acest moment, în cadrul proiectului LIVE(RO)2-EST s-au lansat campaniile județene Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava și Bacău.

Lista medicilor din județ care participă la programul de screening

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker