Actualitate

Campanie gratuită de vaccinare a câinilor și pisicilor

Colegiul Medicilor Veterinari Buzău anunţă că în perioada octombrie – decembrie 2023 se va desfăşura o campanie gratuită de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor cu stăpân, care sunt microcipate proprietarii având posibilitatea contra unei sume de bani, să îşi poată înregistra animalele de companie în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS), scrie „Agerpres”.

Potrivit datelor Colegiului, la nivelul judeţului sunt înregistraţi în jur de 68.000 de câini şi 7.000 de pisici, însă doar o parte dintre animale figurează în RECS. În cadrul campaniei desfăşurate de medicii veterinari, proprietarii vor avea posibilitatea de a-şi vaccina gratuit animalele, sumele de bani fiind decontate de Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Colegiul Medicilor Veterinari Judeţean Buzău informează proprietarii de câini şi pisici din exploataţiile nonprofesionale că în perioada octombrie -decembrie 2023 se vor efectua, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, vaccinării antirabice la câini şi pisici doar pe animale microcipate, conform deciziei Curţii Constituţionale din 31 ianuarie 2023 privind Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei nr.155/2001. Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunitatea de protecţie se formează după 14 zile de la imunizare. Contravaloarea vaccinului contra rabiei se suportă din bugetul ANSVSA. Costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploataţiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificare şi înregistrare în RECS. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. În judeţul Buzău medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi realizează microciparea câinilor cu stăpân pornind de la 30 lei. Acest tarif include deplasare în exploataţia nonprofesională, contenţie animal, implantarea microcipului, introducerea datelor de identificare în RECS, plata RECS, completarea carnetului de sănătate, preţ microcip şi carnet de sănătate”, anunţă Colegiul Medicilor Veterinari Buzău.

Rabia este o afecţiune deosebit de periculoasă care se poate transmite la om, atrag atenţia medicii veterinari: „Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă întâlnită la mamifere, dar mai ales la câini. Este cauzată de virusul rabic care se regăseşte în saliva animalului infectat şi se poate transmite la om. Rabia se manifestă prin tulburări nervoase, agresivitate, paralizie şi decesul animalului. Sperăm că proprietarii de câini să înţeleagă importanţa vaccinării antirabice şi necesitatea microcipării. Această identificare prin microcipare va reduce considerabil numărul abandonurilor de câini”, au mai transmis medicii veterinari buzoieni.

Conform legii, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autorittea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, atrage atenţia Colegiul Medicilor Veterinari Buzău, în materialul citat de „Agerpres”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker