Actualitate

Campanie de măsurători geofizice în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că în perioada 24-29 martie va avea loc o campanie de măsurători geofizice, ce va oferi studenților oportunitatea să utilizeze instrumente de explorare geofizică. Aceștia vor lucra alături de cercetători în achiziția și analiza preliminară a datelor.

Oamenii de știință din cadrul instituției, împreună cu studenții, vor monitoriza seismicitatea și zgomotul seismic din zonă cu ajutorul unor echipamente moderne și vor aborda multidisciplinar studii de caz, cum ar fi alunecările de teren și caracterizarea geofizică a locațiilor de stații seismice. Participanții vor fi împărțiți pe grupe și vor aplica una-două metode geofizice, vor colecta, analiza și interpreta datele cu programe specifice și vor avea acces la datele înregistrate prin celelalte metode, prezentate de fiecare grupă în parte.

În plus, față de activitățile de teren, vor fi și sesiuni teoretice pe mai multe subiecte, inclusiv geologie, topo & GNSS și seismologie. INCDFP transmite că această campanie este o oportunitate excelentă pentru studenți de a obține experiență practică și de a-și dezvolta cunoștințele în geofizică, precum și de a interacționa cu cercetători în domeniu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu SEG Bucharest Student Chapter, Facultatea de Geologie și Geofizică – Universitatea din București, Topgeocart și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea.

Zona seismică Vrancea include și Buzăul; statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea aproximativ la fiecare zece ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea peste 7,5 la fiecare 80 de ani. Cutremurele din zona Vrancea sunt de tip subcrustal, produse în urma scufundării mai multor plăci tectonice, ce generează fricțiune. Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcții, se produc ruperi în interiorul plăcilor, acestea fiind la originea mișcărilor seismice vrâncene. Aceste cutremure au efecte devastatoare din cauza faptului că se propagă pe distanțe foarte mari, cel mai adesea pe direcția nord-est și sud-vest.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker