vineri, 03 iulie 2020

Campanie de donare de sânge la Spitalul din Nehoiu

„Sistemul sanitar se confruntă cu o acută lipsă de sânge, situație ce ar putea conduce la deteriorarea stării de sănătate a unor pacienți sau, mai grav, chiar la pierderi de vieți omenești. De aceea, conducerea Spitalului Orășenesc Nehoiu face apel la populația arondată spitalului să dea dovadă de solidaritate pentru salvarea de vieți omenești”, a transmis conducerea unității medicale nehoiene pe pagina de socializare a instituției.

Acțiunea a început de la orele 8,30 și a continuat, în  Ambulatoriul integrat al unității,până la ultimul donator care s-a prezentat la spital.

Nehoienii au fost informați că dacă vor să doneze sânge trebuie să îndeplinească niște condiții ce țin de starea lor de sănătate și de vârstă. Mai exact, ei trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, să aibă greutatea peste 55 kg, să nu ai/să nu fi avut boli precum hepatită (de orice tip), TBC, boli de inimă, sifilis, boli de piele, malarie, epilepsie, miopie peste (-) 6 dioptrii, diabet zaharat, ulcer. Cadrele medicale atrag atenția și asupra faptului că înainte de donare nu se consumă băuturi alcoolice înainte cu 24 şi se recomandă  să nu servească înainte de donare un mic dejun consistent.

Tot pe pagina de socializare a spitalului sunt indicate și facilitățile de care beneficiază orice donator: analize gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice), hemoglobină şi glicemie. De asemenea, la cerere, donatorii fidelizați au posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize gratuite precum calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol,etc. De asemenea, donatorii beneficiază de o zi liberă, dacă, bineînțeles, sunt angajați cu carte de muncă. În continuare, donatorii, beneficiază de șapte bonuri de masă în valoare fiecare de aproximativ 70 ron.

Dintr-o pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine, astfel că o persoană care donează poate ajuta trei bolnavi. Două din aceste produse sanguine și cele mai solicitate au perioadă de valabilitate de 42 zile (globulele roșii) și de 5 zile (trombocitele). Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate stoca sânge pe o perioadă lungă de timp. De aici rezultă nevoia constantă de donatori de sânge.

Spitalul din Nehoiu este un partener de nădejde pentru Centrul de Transfuzii Buzău,  pentru că organizează constant astfel de campanii de colectare de sânge, lucru care este atât în folosul celor aflați pe un pat de spital  și a căror viață depinde de acest sânge de la donatori, dar și a celor care donează pentru că faptul că donează sânge are numeroase beneficii pentru sănătatea persoanei respective. Donatorii pot să piardă în greutate, poate să își reducă riscul de boli cardiovasculare și riscul de cancer.

loading...
error: Content is protected !!