Sănătate

Campanie de depistare a tuberculozei în județul Buzău

Începând de astăzi, 4 iulie, caravana de depistare activă a tuberculozei, coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, începe o campanie în 16 comune din județul Buzău.

Conform datelor statistice incidența tuberculozei în județul Buzău este de 35,2 cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de o lună și jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil. Astfel, prima localitate care va beneficia de acest sprijin este Glodeanu Siliștea, urmând ca pe 5 și 6  iulie caravana să fie prezentă în Smeeni. Celelalte comune în care caravana va ajunge pentru servicii medicale sunt: Merei (7-11 iulie), Berca (12-13 iulie), Scorțoasa (14-15 iulie), Pârscov (18-20 iulie), Brăiești (21 iulie), Vintilă Vodă (22-25 iulie), Grebănu (26-27 iulie), Râmnicelu (28 iulie), Puiești (29 iulie-1 august), Balta Albă (2 august), Ziduri (3 august), Cochirleanca (4-5 august), Vadu Pașii (8-10 august) și Săgeata (11-12 august).

Caravana Screening TB este, de fapt, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Activitatea are loc cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Buzău, a Prefecturii județului și a organizației profesionale a Asistenților Medicali Comunitari Buzău.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 16 comune buzoiene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei în aceste comune, Screening TB, este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

 

Articole similare