Actualitate

Campanie antifumat promovată în școlile buzoiene de specialiștii Centrului Antidrog

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), epidemia tabagismului este una dintre pericolele majore ale sănătății publice mondiale, deoarece aceasta ucide aproape șase milioane de oameni în fiecare an, dintre care 500.000 sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Aceste cifre alarmante obligă autoritățile la măsuri împotriva dependenței de tutun.

O astfel de măsură constă în acțiuni special îndreptate către tineri, pentru   a-i convinge să evite consumul de produse din tutun, prevenind astfel dependența. Aceste acțiuni capătă vizibilitate mai mare prin campaniile naționale de prevenire și reducere a riscurilor provocate de consumul de tutun, mare parte dintre ele având drept țintă populația școlară. Astfel, la Buzău, odată cu lansarea Campaniei naționale de prevenire și reducere a riscurilor provocate de consumul de tutun denumită „RENUNȚI ȘI C$Ș­TIGI!”, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) au desfășurat 14 activități preventiv – informative cu tematică antitutun în mai multe unități școlare din județ. Au fost organizate astfel de întâlniri cu elevii de la școlile gimnaziale Cernătești, Săpoca, Costești, Căpă­țânești și de la Liceul Teh­nologic Beceni.

Specialiștii au identificat nicotina ca principal factor etiologic al bolii dependenței de tutun. Nicotina este un drog care se regăsește în tutun, capabil să inducă o puternică dependență acelora ce consumă produse din tutun în mod cronic. Despre această dependență, cât și despre efectele nocive ale orga- nismului au vorbit și specialiștii din cadrul Centrului Antidrog la întâl­nirile pe care le-au avut cu 269 de elevi de gimnaziu, liceu și profesională și 24 cadre didactice.

Activitățile cu caracter preventiv-informativ cu tematică antitutun au fost realizate  sub forma unor întâlniri  interactive, spun specialiștii buzoieni ai CPECA, și au fost folosite în acest scop drept materiale didactice prezentări în PowerPoint și filme cu te- matică antifumat. Campania a fost implementată în mai toate unitățile școlare din județul Buzău, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean, putând fi distribuite astfel elevilor și materiale cu tematică antitutun. Promovarea unor astfel de informații în școlile buzoiene  este de o deosebită importanță, deoarece consumul din timpul adolescenței se transformă în dependență către sfârșitul tinereții.

Consumul de produse din tutun – atât al celor care se fumează, cât și al celor consumate în orice alt mod – reprezintă în întreaga lume o cauză majoră de îmbolnăvire, incapacitate și deces (conform Convenției-Cadru pentru Controlul Tutunului). Este cunoscut faptul că spe­ranța de viață a fumătorilor este cu zece ani mai redusă decât cea a unui nefumător: jumătate dintre fumători pierd 20 de ani de viață sănătoasă înainte de a muri de o boală cauzată de tutun.

Articole similare

error: Continut protejat!!