Actualitate

Campania „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit” a ajuns şi în Buzău

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a desfăşurat, în perioada februarie – septembrie, campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale “Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit”.

Mesajul campaniei a fost „Cererea de servicii sexuale conduce la creşterea victimizării. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege“. Această campanie a fost promovată şi în rândul buzoienilor, atât în unităţile şcolare, în rândul elevilor, cât şi în rândul adulţilor.

Campania s-a adresat minorilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, cu precădere persoane de sex feminin, persoanelor fizice şi juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate ­se­xual, reprezentanţilor institu­ţii­lor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane; multi­pli­catorilor de opinie (repre­zentanţi mass-media) precum şi publicului larg.

Astfel, pe de o parte Centrul Regional Ploieşti ANITP a promovat la Buzău campania “Distruge zidul indiferen­ţei! Traficul de persoane poate fi prevenit” în cadrul întâlnirii echipei interinstituţionale antitrafic, unde au participat reprezentanţi a 14 instituţii judeţene implicate: Prefectura, Consiliul Judeţean, Biroul Teritorial DIICOT , Tribunalul, SCCO, IPJ, IJJ, DGASPC, DSP, ISJ, AJOFM, ITM, Biroul pentru imigrări, transmite inspectorul specialitate Daniela Cismărescu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au promovat  campania şi în cadrul unor activităţi de informare desfăşurate în unităţi de învăţământ buzoiene, în care adolescenţii au aflat cum se ajunge la comerţul cu oameni şi cum este folosit acesta în scopuri profitabile de către delincvenţi, care reuşesc să păcălească, în special minori şi adolescenţi, să se prostitueze, să cerşească sau să muncească ca nişte sclavi, fără să li se respecte niciun drept sau mai rău tratamentul administrat victimelor constând în izolare, viol comis de una sau mai multe persoane, maltratare, amenin­ţare, sau chiar în unele cazuri uciderea victimei. Elevii au fost puşi în temă cu cele mai frecvente motive pe care le folo­sesc traficanţii pentru a face rost de victime. Cele mai multe persoane cad în capcana traficanţilor pentru că dau crezare unor promisiuni precum cea a unui loc de muncă în străinatate, a unui tratament, a unei oferte de studii. Recrutorii, care pot fi vecin, soţ sau concubin, cunoştinţă sau prieten, angajaţi ai unor firme false, membri ai unor reţele de trafic îşi aleg  victimile pe care le manipulează astfel încât acestea realizează că au fost vândute numai în momentul în care sunt sechestrate şi exploatate sexual, prin muncă sau obligate să practice cerşetoria.

„Centrul Regional Ploieşti ANITP a promovat campania în cadrul activităţiilor de informare organizate la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Buzău, unde au participat 295 elevi şi 19 cadre didactice, la Liceul Tehnologic Elina Matei Basarab Ramnicu Sărat, unde au fost prezenţi 39 elevi şi patru cadre didactice, la  Sc. Gimnazială nr. 6 Râmnicu Sărat, unde au discutat cu  39 elevi şi două cadre didactice, la  Sc. Gimnaziala nr. 11 Buzau, informaţia fiind diseminată în rândul a  65 elevi şi două cadre didactice. De asemenea, specialiştii Centrul Regional Ploieşti ANITP au desfă­şurat activităţi de informare la Colegiul Naţional Al. Vlahuţă Râmnicu Sărat unde au discutat cu 60 elevi si trei cadre didactice, alte două activităţi fiind realizate la Liceul Tehnic Buzău, unde au fost  147 elevi participanţi însoţiţi de 8 cadre didactice. Alte activităţi au fost realizate la sediul DGASPC Buzău, unde au participat 24 copii din centrele de plasament şi trei însoţitori, la CR Învingători Râmnicul Sărat, unde s-a stat de vorbă cu 55 copii şi patru profesori”, precizează inspectorul de specialitate Daniela Cismărescu.

La aceste acţiuni în şcoli s-au adăugat şi activităţi derulate în stradă. O astfel de activitate a avut loc pe platoul Dacia din Buzău, ocazie cu care informaţiile preventive au fost transmise la circa 250 de buzoieni care s-au aflat în trecere prin acea zonă. O altă astfel de activitate s-a desfăşurat în Gara Buzău, de această dată fiind vorba despre aproximativ 200 de beneficiari.

La activităţiile desfăşurate s-au diseminat materialele promoţionale realizate în cadrul campaniei şi s-au prezentat spoturile şi filmul campaniei.

Pentru realizarea proiectului care a avut drept scop dezvoltarea a trei campanii de informare în scopul reducerii cererii şi ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea ste­reo­tipurilor şi pre­judecăţilor care vizează vic­­timele traficului de persoane şi creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie au fost realizate parteneriate interinstituţionale. Astfel, partenerii A.N.T.I.P. din cadrul proiectului sunt: Ministerul Afacerilor Externe (M.A.E.), Ministerul Educaţiei Naţionale (M.E.N.), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (M.p.R.P.), Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România.

Proiectul este finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a ­po­pulaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane, având o valoare totală de 1.294.963 lei (fără TVA), din care: 75% – 971.222 lei (fără TVA)  finanţare externă nerambursabilă din Fondul pentru Securitate Internă şi  25% – 323.741 lei (fără TVA) cofinanţare naţională.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker