Economic

Buzoienii vor primi bani pentru conectarea la apă și canalizare

Un sfert din populația României nu are acces la rețeaua publică de apă şi canalizare, iar asta înseamnă igienă precară și risc de îmbolnăvire. Un ajutor de la Uniunea Europeană poate schimba situația din România. Este vorba despre aproximativ 900 milioane de lei care sunt oferite persoanelor nevoiașe. Programul „Prima conectare la sistemul public de apă și canalizare” are ca țintă familiile cu venituri mici care nu şi-au permis luxul racordării la reţeaua publică.

Programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu presupune că nevoiașii al căror venit pe membru de familie este mai mic de 1.900 de lei lunar – să fie racordaţi cu bani europeni. Suma alocată fiecărei gospodării este de 1.900 de euro.

Statisticile oficiale arată că 26 la sută din populația României nu are acces la sistemul public de apă și canalizare. Cel mai rău stau județele din nordul Moldovei, Muntenia şi Oltenia unde sunt peste 3 milioane de oameni care cară apă din fântână sau de la râu. De exemplu, în Regiunea Sud-Est, din care face parte și județul Buzău, 275 de mii de persoane nu au acces la sistemul public de apă și canalizare. În Nord-Vest, 1,5 milioane de persoane nu au acces la o igienă corectă, în Sud-Muntenia sunt 848.000 astfel de persoane, în Sud-Vest Oltenia 709.000, în Nord-Vest 695.000, în Centru 460.000, în Vest 300.000, iar în București-Ilfov 264.000 de persoane.

Odată racordat la sistemul centralizat, gospodarul are siguranța că apa ce îi intră în curte este curată. Companiile furnizoare au obligația să facă verificări periodice de calitate. Iar faptul că la îndemână există un robinet pe care îl pot deschide cu un efort minim înseamnă un plus la igiena și sănătatea familiei.

Cele 900 de milioane de lei alocate programului „Prima conectare” vor putea fi accesate de companiile de utilităţi publice. În parteneriat cu primăriile, acestea trebuie să identifice gospodăriile care îndeplinesc condițiile și să execute apoi lucrările.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker