Economic

Buzoienii pot proteja mediul prin achiziția de certificate de carbon emise de GreenTech România

• Firma intră pe piața voluntară a certificatelor de carbon (VER) și emite 453.000 de certificate rezultate din reciclarea deșeurilor de plastic

Până nu demult părea că problema reducerii emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă este una de care să se preocupe  specialiștii de la nivelul comisiilor de mediu ale Uniunii Europene. Modi­ficările climatice extreme precum seceta, valurile de căldură, ploile abundente, ­inundațiile și alunecările de teren care au devenit tot mai frecvente, modificări generate de  poluare, au  demonstrat că diminuarea emisiilor de dio­xid de carbon în aer  ține de fiecare comunitate în parte. Mai mult, diminuarea emisiilor de dioxid de carbon în aer este o problemă la nivel de individ  întrucât orice membru al unei comunități, prin mo­dul în care își duce viața, produce în fiecare moment o anumită cantitate de deșeuri, adică fiecare are o amprentă climatică personală, deoarece toate activitățile umane implică emisii de dioxid de carbon.

În această idee a reducerii poluării, dar și din alte considerente, precum creșterea numărului de locuri de muncă ori pentru reducerea consumului de resurse epui­zabile, în ultimii doi-trei ani, Primăria Buzău a inițiat un proiect  prin care se dorește transformarea orașului Buzău într-un oraș circular, respectiv comunitatea să ajungă în situația în care deșeurile pe care  le emite să le poată refolosi. O mână de ajutor este dată în acest sens comunității buzoiene de compania românească GreenTech, parte din Green Group, care, la acest moment, potrivit CEO al GreenTech, Alina Genes, „colectează și reciclează deșeuri de ambalaje PET, rezultând produse noi din plasticul procesat, precum banda PET, granulă PET pentru uz alimentar și fibră sintetică poliesterică”.

Pentru persoanele fizice, dar mai ales pentru agenții economici interesați să reducă emisiile de dioxid de carbon în aer, GreenTech  pune în vânzare certificate de carbon (VER), întrucât compania  a intrat pe piața voluntară a certificatelor de carbon (VER) și emite 453.000 de certificate rezultate din reciclarea deșeurilor de plastic.

La ce folosesc certificatele de carbon

Achiziția certificatelor de carbon ajută firmele, în special pe marii poluatori, să-și răscumpere dioxidul de carbon pe care l-au emis în atmosferă prin activitățile desfășurate, ceea ce ar conduce către obiectivul planetar ,,zero emisii poluanți în atmosferă”. Despre modalitatea de atingere a acestui obiectiv, Alina Genes spune: ,,Deși ­vo­luntar la momentul de față, multe companii s-au aliniat direcției de dezvoltare durabilă trasată de Organizația Națiunilor Unite și Comisia Europeană, luându-și angajamentul public de a reduce sau neutraliza amprenta de carbon. Alături de măsuri specifice de reducere internă a emisiilor, achiziția de cre­dite de carbon de pe piața voluntară, pentru a compensa anu­mite activități ce nu au putut fi evitate, este o soluție pentru atingerea obiectivului zero emisii”.

Compania românească GreenTech, parte din Green Group, este prima companie din Europa care obține pe piața voluntară certificate de carbon (VER) rezultate din activitatea de reciclare a deșeurilor, după ce a primit validarea Gold Standard pentru o emisiune de 453.000 de astfel de certificate, echivalentul tonelor de emisii de carbon salvate prin reciclarea deșeurilor PET pe o perioadă de zece ani.

Despre acest proiect,  Alina Genes, CEO al GreenTech a declarat că „certifică faptul că, față de fabricarea acelorași produse din resurse virgine, reciclarea deșeurilor PET asigură o reducere de 48% a emisiilor de carbon, adică anual sunt salvate 45.000 de tone de dioxid de carbon, care pot fi tranzacționate sub forma certificatelor de carbon către companii sau persoane fizice care doresc să își compenseze propriul consum”.

Validarea proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 prin reciclarea PET” a durat patru ani, timp în care au fost măsurate cu rigurozitate emisiile, consumul de energie și combustibilul din procesul de reciclare al deșeurilor PET desfășurat de GreenTech.

Ce înseamnă certificatul de carbon

Un certificat de carbon este un certificat tranzacțio­nabil, reprezentând o tonă de dioxid de carbon salvată printr-o activitate specifică, ce a fost măsurată și validată de o organizație independentă. Prin mecanismul de tranzacții voluntare, companiile care urmăresc să își reducă propria amprentă de carbon au posibilitatea să beneficieze de cantitatea de CO2 salvată de alte companii, fiind astfel susținute și încurajate proiecte care duc la scăderea amprentei de carbon la nivel global. Certificatele de carbon pot fi achiziționate de companii sau de persoane fizice, fie printr-o tranzacție directă cu GreenTech, fie prin site-urile specializate, precum platforma Gold Standard.

La Buzău, primii care au achiziționat astfel de certificate  în mod voluntar au fost salariații societății, ei fiind un exemplu de activism pentru protecția mediului, atât prin activitatea pe care o desfășoară, dar și prin achiziția de certificate de carbon prin care să își răscumpere cantitatea de dioxid de carbon cu care fiecare în parte poluează mediul, cantitate care, potri­vit specialiștilor, se ridică la circa 4 tone pe an pentru fiecare persoană în parte.

Piața voluntară este recunoscută ca parte din piața globală a emisiilor de CO2, dar funcționează în afara pieței reglementate de certificate de carbon, rezultată din protocolul de la Kyoto. Există un număr limitat de organizații internaționale care certifică și emit credite voluntare de carbon, Gold Standard fiind printre cele mai cunoscute și cu o reputație impecabilă. Schema de certificare Gold Standard – susținută de peste 60 de organizații non-profit, cât și de Organizația Națiunilor Unite – este o garanție că proiectele care primesc certificatele de carbon aduc o contribuție reală, verificabilă și măsurabilă la dezvoltarea durabilă și protecția mediului.

Unde ajung banii obținuți pe certificatele de emisii bioxid de carbon

Cu fondurile obținute din vânzarea certificatelor, GreenTech urmărește creșterea capacității de reciclare, precum și diversificarea tipurilor de materiale reciclate. La momentul de față, GreenTech are o capacitate de reciclare de 150.000 de tone de deșeuri PET/an, fiind unul dintre cei mai importanți reciclatori europeni pentru PET.

Astfel, banii pe care buzoienii, fie că vorbim de persoane fizice, fie că vorbim de agenții economici, îi vor da pe certificatele de carbon vor fi folosiți de firma Green Tech, pentru investiții în direcția protejării mediului, explică Mihaela Sofronea, PR & Marketing Manager. Green Weee din cadrul Green Group, care exemplifică câteva direcții de investiție ale fondurilor obținute din creditele de carbon: crearea unei linii noi de reciclare a altor tipuri de materiale, inclusiv produse medicale, realizarea unei noi linii  de producție pentru obiecte de igienă din deșeuri reciclate, extinderea capacității r-PET pentru industria alimentară, extinderea capacității de reciclare curente în Europa centrală și de Est cu rolul de a încuraja colectarea și astfel contribuind la atingerea obiectivelor de reciclare impuse de UE (50%); pentru moment, volumul de reciclare obținut se situează între 10-20% în regiune.

 Cine este GreenTech

Compania românească GreenTech este parte din Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Estul Europei. Înființată în anul 2002 la Buzău, GreenTech a deschis calea reciclării deșeurilor PET în România. Cu o capacitate anuală de procesare a deșeurilor PET de 150.000 tone, și fabrici în România, Slovacia și Lituania, GreenTech este astăzi unul dintre cei mai importanți reciclatori pentru deșeuri PET din Europa. GreenTech este și un important producător european de r-PET (granule reciclate pentru uz alimentar) și bandă PET (produs de legătorie), precum și furnizor de fulgi din PET reciclat pentru producția  fibrei sintetice poliesterice. Mai multe detalii pe https://www.green-tech-global.com/ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker