Educație

Buzoienii care au adus aur și argint României de la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada

Echipa României a ob­ținut opt premii șilocul I în clasamentul pe medalii la Olimpiada Internațională  Pluridisciplinară Tuymaada – Yakuția (Siberia Orientală). Este vorba despre o olimpiadă desfășurată pe patru secțiuni (Matema­tică, Fizică, Chimie, Informa­tică), la care participă sute de elevi din fostele state ale URSS și nu numai. Din echipa care a reprezentat România în Yakuția în perioada 7-14 iulie s-au aflat și doi buzoieni. Este vorba despre Eduard Burlacu – medalie de aur la Fizică, și Eugen Piron – medalie de argint la Chimie.

Ambii buzoieni sunt clasa a X-a și au absolvit Școala nr. 15 „George Emil Palade”. În momentul de față, Eduard Burlacu este elev al Liceului Internațional de Informatică București, iar Eugen Piron este elevul Colegiului „B. P. Hasdeu”. Important de știut este că o medalie obținută la Olimpiada Tuymaada îți oferă posibilitatea de a fi admis fără examen la universități de prestigiu.

Cei doi olimpici au vorbit pentru OPINIA despre experiența trăită în Yakuția, localitate considerată „Polul Frigului”, cel mai friguros loc de pe Pământ, unde cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată a fost de minus 71,2 grade Celsius.

„Este o mare mândrie să știi că poți să reprezinți o țară întreagă”

„Este prima olimpiadă internațională la care particip. Până acum am mai participat la Olimpiada Națională de Fizică, la care, anul acesta, am luat premiul II și medalia de aur, iar anul trecut am luat premiul I și medalia de aur. La Olimpiada din Yakuția subiectele la Fizică nu au fost foartegrele; au fost maimult de creativitate și atenție, mai ales proba teoretică. Am susținut două probe, una teoretică și unapractică”, a declarat Eduard Burlacu.

Vrea să studieze la o universitateîn SUA sau Anglia

Buzoianul spune că s-a simțit mândru să reprezinte România și, deși s-a mutat din Buzău, ține încă legătura cu foștii profesori.

„Să reprezinți România la o olimpiadă internațională este o presiune în plus, dar îți aduce o mândrie mare știind că poți să reprezinți o țară întreagă. După absolvirea liceului aș vrea să continui să studiez Fizica la o facultate din America sau Anglia, să lucrez mai departe în domeniul cercetării (…) Deși m-am mutat la București, țin în continuare legătura cu profesoara mea de Fizică din gimnaziu, doamna Cristina Moise, cu diri­gintele Viorel Ignătescu și cu învățătoarea din școala primară, doamna Rodica Gheorghe”, a mai declarat Eduard Burlacu.

„Satisfacția de a reprezenta România compensează stresul și munca depuse”

„Uitându-mă pe subiec­tele din anii precedenți, mi s-a părut mai greu anul acesta la Chimie decât la alte ediții. Mi-aș fi dorit să mă concentrez mai mult și să am mai multă inspirație de moment pentru că mă așteptam la un rezultat puțin mai bun. Asta nu înseamnă că nu sunt mulțumit cu rezultatul ob­ținut, dar mereu este loc de mai bine (…) În fiecare zi, la fiecare secțiune a olimpiadei, la fiecare materie, s-au susținut probe. Au fost două zile de probe. La fiecare materie probele au durat câte 5 ore, dar la Chimie și Fizică în cea de a doua zi au fost probe experimentale. Chiar dacă și la probapractică la Chimie a fost mai altfel decât înanii trecuți, la proba de teorie, la proba de Organică a fost mult mai greu decât până acum. Pentru mulți su­biectele au fost inabordabile. România a luat cel mai mare punctaj la Organică, în timp ce alte țări au luat zero puncte. De asemenea, România a obținut prin intermediul unei echipe de liceu, aur absolut la Chimie, prin elevaTeodora Stan. Adică a ob­ținut primul loc la categoria de seniori Chimie. Mi se pare o responsabilitate mare să reprezinți România la o astfel de competiție, dar satisfacția care vine odată cu ea compensează stresul și munca depuse”, a declarat Eugen Piron.

 

„Elevii de acolo știau chiar cuvinte în limba română”

Hasdeianul, care oscilează între o universitate din străinătate și Facultatea de Medicină de la Cluj, spune că a rămas surprins de temperaturile ridicate pe care le-a descoperit în Yakuția și de faptul că ceilalți concurenți știau multe despre România.

„Drumul până acolo a fost îngrozitor de lung, am făcut două zile la dus. Am avut escale de 24 de ore și a fost foarte obositor. Acum în iulie la ei temperatura este ca la noi. Am prins chiar caniculă câteva zile și eu îmi luasem multe haine groase pentru că am crezut că mă duc în ger. Este o regiune foarte mare, dar foarte puțin populată din cauza condițiilor meteo extreme. Am rămas surprins să constat că elevii de acolo știau chiar cuvinte în limba română. Nu știu de unde. Am vorbit cu unul dintre ei și mi-a spus că s-a uitat la niște videoclipuri pe Youtube și a făcut un studiu despre țara noastră”, a mai declarat Eugen Piron.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker