Cultură

Buzoianul Vladimir Păun, după Bienala de la Florenţa: „Am înţeles  că arta nu este un sport, un concurs, ci este o plăcere a creaţiei”

Sute de artişti plastici din lumea întreagă au participat, în perioada 18-27 octombrie, la Bienala de la Florenţa, prestigioasă manifestare dedicată diferitelor forme de exprimare artistică contemporană. Printre artiştii prezenţi s-a aflat şi buzoianul Vladimir Păun, singurul concurent acceptat la două secţiuni ale bienalei, cea de artă plastică şi cea de arhitectură.

Recent întors în ţară din Florenţa, Vladimir Păun a vorbit pentru OPINIA des­pre experienţa trăită la prestigiosul eveniment, unde anul acesta unul dintre marile premii a fost câştigat de un român ale cărui sculpturi se află inclusiv în municipiul Buzău.

Reporter: Câţi artişti au participat la cea de a XII-a ediţie a Bienalei de la Florenţa?

Vladimir Păun: Au participat 700 de artişti şi designeri. Eu am fost singurul artist care am participat la două secţiuni: artă şi arhitectură-design. Au fost expuse lucrări de pictură, desen, gra­fi­că, sculptură, ceramică, artă textilă, fotografie, perfor­mance, instalaţii etc. ale unor artişti provenind din întreaga lume. Evenimentul a fost organizat extrem de profesio­nist. Eu am fost foarte emoţio­nat. Bienala a fost desfăşurată într-un spaţiu istoric, Fortezza da Basso, o cetate a familiei Medici. Totul a decurs extrem de profesionist. Juriul a fost unul internaţional, din Brazilia, Argentina, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA, Mexic, Austria… La fiecare ediţie a Florence Biennale, un juriu internaţional format din personalităţi marcante ale artei şi culturii acordă Pre­miul Internaţional <Lorenzo Ma­gnificul>. Membrii juriului au venit în timpul bienalei şi au analizat de aproape lucrările. Prima dată eu chiar nu am realizat că cel care a venit la mine să mă întrebe despre lucrare este chiar un membru al juriului, respectiv directorul Muzeului Vatican. Aveam să aflu mai târziu de la colegi. A stat cam un sfert de oră cu mine, întrebându-mă ce am vrut să spun prin lucrare, care e povestea ei.

„Am apreciat şi am fost apreciat la rândul meu”

Rep.: Ce ţi-a adus în plus această experienţă?

V.P.: Această experienţă mi-a adus o încărcătură specială. Pur şi simplu în momentul acesta mă simt încărcat de energia creaţiei. Sunt foarte bucuros, atât de entuziasmat încât pot să fac orice. Nu mai am nicio oprelişte în a face ceea îmi place.

Mi-am dat seama unde mă situez. Am înţeles de la ei că arta nu este un sport, un concurs, ci este o plăcere a creaţiei. Bienala de la Florenţa fiind un concurs internaţional, am cunoscut mulţi artişti de pe alte continente. Am apreciat şi am fost apreciat la rândul meu şi s-au creat relaţii interumane frumoase. Am cunoscut curatori, inclusiv din Beijing, din Tokyo…

Rep.: Ai venit cu idei noi pe care să le materializezi în cadrul lucrărilor tale?

V.P.: Nu pot spune că am dobândit idei noi, ci pur şi simplu o energie deosebită de a le pune în practică pe cele pe care le am. Asta este cel mai important lucru, să îţi găseşti energia să termini ceea ce ai început şi să realizezi noi lucrări. Nu pot spune că această experienţă mi-a schimbat optica.

Alături de sculptorul ale cărui lucrări sunt amplasate în Buzău

Rep.: Am înţeles că unul dintre marile premii a fost câştigat anul acesta de un român.

V.P.: Da, aşa este. Sunt foarte onorat pentru că am avut ocazia să expun alături de marele sculptor român Florin Codre. Am avut câteva discuţii despre ceea ce eu fac şi sunt mândru că mi-a apreciat tablourile. Este un artist care a participat la trei ediţii ale Taberei de Sculptură de la Măgura şi are în Buzău vreo cinci sculpturi, inclusiv în parcul Crâng. Florin Codre a câştigat la această ediţie a Bienalei de la Florenţa premiul la secţiunea Sculptură şi Premiul „Lorenzo Magnifico”. Premiul poartă numele lui Lorenzo de Medici, supranumit <Magnificul>, figură emblematică a istoriei florentine, umanist şi mecenat al Re­naşterii italiene, senior al Florenţei din 1469 şi până la dispariţia-i prematură.

Rep.: Ai expus la Bienala de la Florenţa, la Art Safari 2019, la Carrousel du Louvre… Ce urmează?

V.P.: Au fost create legături artistice cu reprezentanţi ai unor muzee şi galerii din Italia şi China. Vreau ca pe viitor să dezvolt noile proiecte şi relaţii pe care le-am început aici în Italia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker