joi, 25 februarie 2021

Buzoianul din conducerea Statului Major al Apărării, înaintat în gradul de general cu trei stele

Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, general-maior – cu două stele Toader Vasile a fost înaintat vineri în gradul de general-locotenent – cu trei stele. Buzoian la origine, generalul Vasile Toader este din această săptămână cetățean de onoare al municipiului Buzău.

Din februarie, ­mi­litarul originar din Buzău a fost împuternicit în funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării. Gene­ralul maior Vasile Toader a fost anterior locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp, funcţie preluată de fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica de la Buzău, general maior Gheorghiţă Vlad.

Generalul-maior Vasile Toader a fost, anul trecut, de 1 Decembrie, comandantul paradei militare naţionale din Bucureşti.

Generalul Toader este buzoian, născut în municipiul Buzău, şi şi-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani, când s-a înscris la cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza. Apoi, în anul 1987, a absolvit Școala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu” de la Boboc.

A urmat cursuri de comandă şi stat major, precum şi cursuri de specialitate în domeniul “Aviaţie” la instituţii de învăţământ militar din ţară şi din străinătate. S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forţelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofiţer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic. A îndeplinit funcţii de răspundere în Sta­tul Major al Forţelor Aeriene şi în Comandamentul Forţelor Întrunite, a îndeplinit funcţia de comandant al Centrului Naţional Militar de Comandă (nucleu) şi de locţiitor al comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite.

A făcut parte din prima generaţie de ofiţeri care au ocupat funcţii în comandamente NATO şi a fost primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Parcursul profesional al generalului Toader a culminat în noiembrie 2017, prin numirea în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.

Este veteran al teatrului de operaţii Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional din Kabul şi o misiune de ofiţer de legătură la Centrul multinaţional de coordonare a mişcării, la Ankara, Turcia. Pe lângă acestea, generalul Toader a îndeplinit şi o ­mi­siune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!