miercuri, 27 mai 2020

Buzoianul Adelin Petrişor, în căutarea… peisajelor din filme

Buzoianul Adelin Pe­trişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, a ales să îşi petreacă un concediu unic la 15.000 de km distanţă de România. Jurna­listul TVR a împărtăşit pe blogul personal şi pe pagină de Facebook din experienţa pe care o trăieşte în această perioada în Nouă Zeelandă şi Australia. Fie că a făcut ­sel­fieuri cu un koala şi un cangur, „amici australieni”, că s-a scufundat la Marea Barieră de Corali sau că l-a descoperit pe Moş Crăciun în Auckland, Noua Zeelandă, Adelin s-a bucurat de experienţele unice.

„M-am hotărât să plec în Australia şi Noua Zeelandă. Tare aş fi luat-o de la şcoală şi pe Smaranda, însă, din nefericire, voi merge fără ea. Sunt foarte multe zboruri, inclusiv două de 14-15 ore, într-o perioadă relativ mică şi sunt sigur că ar fi obosit-o prea tare. De ce mă duc la peste 15.000 de km distanţă? Pentru că întotdeauna am fost fascinat de cel mai mic continent. Pentru că vreau să văd ursuleţii koala, cangurii, Marea Barieră de Corali şi pe Taz, Diavolul Tasmanian, de ce nu?”, a precizat jurnalistul pe blogul său.

Marea Barieră de Corali i-a creat senzaţii ţări jurnalistului pasionat de călătorii, care a scris pe blogul sau că este unul dintre locurile sen­zaţionale ale planetei care, văzut de sus, îţi taie respiraţia. „Ecosistemul are 2.300 de km şi e format din peste 600 de tipuri de corali. La Marea Barieră am stat câteva ore bune şi m-am uitat la peşti şi corali. Am filmat de foarte aproape un superb Napoleon, un peşte care avea 1 metru, 1 metru şi ceva. A fost într-un mare fel să înot minute bune alături de un asemenea peşte”, a precizat jurnalistul.

Pe lista destinaţiilor ­me­morabile Adelin a trecut şi localitatea Hobart, Tasmania, acolo unde a căutat capătului îngheţat al Pământului, „zid” datorită căruia nu picăm. “Glumă, da? Chiar şi noi la Buzău am învăţat că planeta e sferică, mai exact are formă de elipsoid de rotaţie”, a mai scris Adelin pe pagina de Facebook. Jurnalistul buzoian a fost fascinat şi de Melbourne, un oraş cu aproape 5 milioane de oameni şi o arhitectură extraordinară: un amestec de clădiri de secol XIX şi turnuri moderne.

Recunoscut de un pasager în avionul către Doha

Şi pentru că au fost foarte multe zboruri, două chiar de 14-15 ore, nu mică i-a fost mirarea jurnalistului să fie recunoscut de către un alt ­tu­rist, chiar în avionul spre Doha, întâmplare pe care Adelin o povesteşte cu umor. „Încercam să ajung la o toaletă. <Salut, Adeline. Unde mergi?>, m-a întrebat un bărbat grizonant. <Melbourne, Australia>, am răspuns eu. Păi ce cauţi acolo? Nu e dictatură, nu?, a zis omul zâmbind. Să ştii că mi-a plăcut <Ţara cu un singur gras> (n.r., carte scrisa de Adelin despre dictatura din Coreea de Nord). Dacă un băiat din Buzău cu doar două cărţi scrise mai întâlneşte din când în când un cititor mulţumit, vă daţi seama ce complicat e pentru în scriitor cunoscut că Mircea Cărtărescu? Trebuie că umblă doar cu glugă trasă pe ochi în avioane”, a precizat amuzat Adelin.

Deşi se afla în concediu, buzoianul nu a uitat să voteze. S-a bucurat că a putut ajunge rapid la Consulatul României din Sydney „Şi am făcut ceva ce ai mei nu puteau face liberi înainte de 1989”, a spus buzoianul.

A trecut apoi de la cele 10 grade Celsius din Noua Zeelandă direct la canicula din Australia. „Am plecat din fiordurile neozeelandeze şi am ajuns în Uluru-Kata Tjuta Naţional Park, în zona semideşertică din centrul Australiei. Frumos a fost peste tot, dar parcă e mai bine la căldură…”, a mai precizat Adelin Petrişor.

loading...
error: Content is protected !!