Sport

Buzoianca Gica Constantinescu, a doua sportivă a lumii la rachetomodelism în 2021

Chimia, cel mai bun club românesc

Rachetomodelismul a fost, și în 2021, o afacere aproape exclusiv buzoiană, dovadă și clasările din ierarhiile oficiale întocmite la finalul anului trecut, pe baza rezultatelor obținute în competițiile interne și internaționale. Cluburile buzoiene și-au tras partea leului în clasamentele individuale și generale, seniori, senioare, juniori și junioare, într-un an în care orașul nostru a găzduit și o ediție de Campionat Mondial.

La Buzău, anul recent încheiat a adus și un spectaculos transfer de putere, unde supremația n-a fost deținută nici de CSM, nici de Gloria, cele două structuri locale bugetate din bani publici. Club susținut doar din pasiunea nebună pentru acest sport a celor care-l compun, Chimia a reușit o serie incredibilă de rezultate, care l-au propulsat drept cel mai bun club buzoian, seniori și juniori! Asta și pentru că, să ne amintim, la Mondialele de la Spătaru, din octombrie, din cele 13 medalii românești, 10 au fost cucerite de sportivii de la Chimia! Și tot Chimia a dat atunci și unul dintre cei mai medaliați sportivi, Gica Constantinescu, triplă campioană mondială, cu aur cucerit în probele de S4A (durată rachetoplanor), S6A (durată cu streamer) și S9A (durată gyrocopter). De altfel, Gica Constantinescu este și cel mai bun rachetomodelist român în 2021, dar și a doua sportivă a lumii, titlu pe care îl împarte cu Florica Șercă­ianu, colega de la CSM Buzău și coechipieră la lotul național.

Clasamente 2021 în rachetomodelismul românesc

Conform procedurilor, pentru sportivi la nivel național sunt întocmite 2 clasamente. Unul pentru desemnarea celor mai buni 10 sportivi seniori, respectiv juniori, care se bazează numai pe rezultate de top: primii 3 la naționale, res­pectiv primii 6 la nivel european sau mondial. Separat se întocmește alt clasament general cu primele 20 de clasări indiferent de competiție și un clasament pentru cluburi.

TOP 10 SENIORI (1)

 1. Gica Constantinescu (Chimia)
 2. Florica Șercăianu (CSM)
 3. Alexandru Nica (CSM)
 4. Gabriel Constantinescu (Chimia)
 5. Ștefania Tapalagă (CSM)
 6. Nicolaie Radu (FC Argeș)
 7. Ioan Catargiu (CSTA Suceava)
 8. Dragoș Oțelea (Gloria)
 9. Victor Pricop (Aeros­tar Bacău)
 10. Mihai Guzu (Gloria)

TOP 10 JUNIORI (1)

 1. Robert Dănoiu (Chimia)
 2. Beatrice David (CSM)
 3. Alexandru Mechea (CSTA Suceava)
 4. Rareș Vrabie (Palatul Copiilor Buzău)
 5. Andra Mihăilescu (Chimia)
 6. Andrei Cernat (Chimia)
 7. Nicolae Vranau (CSTA Suceava)
 8. Constantin Negrea (CSTA Suceava)
 9. Alexandru Nedelcu (CSM)
 10. Diana Pătrașcu (Gloria),Cristian David (CSM), Matei Zănoagă (Gloria), Andrei Oțelea (CSM)

TOP 10 SENIORI (2)

 1. Gica Constantinescu (Chimia)
 2. Florica Șercăianu (CSM)
 3. Gabriel Constantinescu (Chimia)
 4. Alexandru Nica (CSM)
 5. Cătălin Chelmuș (CSM)
 6. Nicolaie Radu (FC Argeș)
 7. Ștefania Tapalagă (CSM)
 8. Ioan Catargiu (CSTA Suceava)
 9. Victor Pricop (­Aero­s­tar Bacău)
 10. Adelina Vlad (Gloria)

TOP 10 JUNIORI (2)

 1. Robert Dănoiu (Chi­mia)
 2. Beatrice David (CSM)
 3. Alexandru Mechea (CSTA Suceava)
 4. Rareș Vrabie (Palatul Copiilor Buzău)
 5. Cristian David (CSM)
 6. Constantin Negrea (CSTA Suceava)
 7. Alexandru Nedelcu (CSM)
 8. Nicolae Vranau (CSTA Suceava)
 9. Andrei Cernat (Chimia)
 10. Andra Mihăilescu (Chimia)

Clasament cluburi seniori

 1. CSM Buzău
 2. Chimia Buzău
 3. Gloria Buzău
 4. FC Argeș
 5. CSTA Suceava
 6. Aerostar Bacău

Clasament cluburi juniori

 1. Chimia Buzău
 2. CSTA Suceava
 3. CSM Buzău
 4. Gloria Buzău
 5. Palatul Copiilor Buzău
 6. FC Argeș

Clasament general cluburi, S+J

 1. Chimia Buzău
 2. CSM Buzău
 3. Gloria Buzău
 4. CSTA Suceava
 5. FC Argeș
 6. Aerostar Bacău
 7. Palatul Copiilor Buzău

Gica Constantinescu: ,,Anul 2021 a fost de neuitat pentru mine!”

2021 a fost, indiscutabil, un an special pentru Gica Constantinescu, cu un vârf în octombrie, când a cucerit nu mai puțin de trei titluri de campioană mondială, în competiția organizată pe aerodromul de la Spătaru. Dar și un an în care a reușit să depășească toate barierele, și profesional, și sportiv.

„Pandemia m-a forțat ca, timp de 8-10 ore la birou și apoi la clubul de aeromo­delism, să lucrez numai cu masca astfel încât, practic, jumătate din zi am purtat mască. Cu toate acestea, sunt mulțumită că am trecut cu bine atât la serviciu unde, în absența unui director, am condus Centrul de Relații Clienți Buzău din cadrul Electrica Furnizare SA, dar și la rachetomodelism, unde am obținut cele mai bune rezultate din viață.  Munca de echipă, condusă de soțul meu, Gabriel, a fost încununată de cele 5 medalii, dintre care 3 de aur, obținute de mine la Campionatul Mondial. Se adaugă alte 5 medalii, obținute la indivi­dual juniori și la echipe (juniori/ seniori) cu participarea sportivilor de la clubul meu, Chimia Buzău. Acestea încununează o activitate efectivă de sute de ore anual, timp de peste 30 ani. Au fost mulți ani în care concediile le-am ,,petrecut” la pregătire și la concursuri. Chimia Buzău este un club exclusiv de amatori, toți lucrăm voluntar și cu astfel de eforturi după orele de serviciu, muncind până la miezul nopții, obținem performanțe spor­tive de top. Astfel, am reușit ca an de an să creștem multe generații de copii, să-i pregătim pentru viață, întrucât modelismul formează trupul și mintea, este un sport tehnic, dar în care se și aleargă după ­mo­dele, uneori 8-10 kilometri în teren accidentat. Am reușit ca, an de an, să fim în topul național al cluburilor la rachetomodelism pentru juniori, aceasta fiind o mare satisfacție pentru clubul Chimia care, numai prin voluntariat, reușeș­te să realizeze performanțe deosebite pentru copiii Buzăului. În 2021, Chimia Buzău a fost cel mai bun club al României și cel mai bun club de juniori. Pe lângă rezultatele mele – cel mai bun senior, de la Chimia este și cel mai bun sportiv junior al României, medaliat și el la Campiona­tul Mondial.

Există, totuși, un mare regret, acela că activitatea noastră nu este răsplătită material și nici măcar moral de către comunitatea din care facem parte, la care noi, ca buzoieni, ținem foarte mult. Aceasta se întâmplă, probabil, deoarece având un program foarte încărcat, nu ne rămâne și timpul necesar promovării muncii și rezultatelor noastre. Vă mulțu­mim că ne sprijiniți tocmai prin a face cunoscute performanțele, activitatea din spatele lor și dedicarea noastră pentru formarea copiilor prin sport și tehnică. Iar pentru încheiere pot spune că în viață este extraordinar să fii foarte bun într-un domeniu, să poți ajunge pe podium unde este impresionant ca pentru tine să fie intonat Imnul Național și mai ales să știi ca aceste rezultate te-au condus aici dintr-o poziție de voluntar”, a declarat, pentru OPINIA, cel mai bun rachetomodelist buzoian în 2021, Gica Constantinescu.

 

Articole similare