Cultură

Buzoianca Andreea Lăcătuș, director al Festivalului Internațional „One World Romania”

Este consacrat filmului documentar și drepturilor omului

Buzoianca Andreea Lăcătuș, regizor și producător cultural, este noul director al Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”, care va avea loc în București, între 5 și 14 aprilie 2024.

Despre acest eveniment cultural ajuns la ediția cu numărul 17, din echipa căruia va face parte din poziția de coordonator, Andreea Lăcătuș spune: „Mă alătur cu entuziasm și curiozitate echipei One World Romania care cred că a reușit, în contextul fragil al mediului cultural de la noi, să adune în jurul său și să crească o comunitate diversă de spectatori și creatori de film documentar. Admir de multă vreme de la distanță munca tuturor și sper ca în ediția a 17-a să reușim să păstrăm comunitatea aproape de noi, dar și să creștem implicarea și participativitatea adolescenților, liceelor și universităților din București. Îmi doresc să reușim să ținem aproape partenerii cu tradiție, dar și să descoperim noi parteneri potriviți pentru acest festival pe care îl consider actual și necesar, care aduce în atenție subiecte despre care adesea ne este greu să vorbim, și sper ca eforturile noastre să ajungă și la cei care nu și-au descoperit încă pasiunea pentru film documentar”.

Bursieră CEC ArtsLink, în Statele Unite ale Americii

Absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, Andreea Lăcătuș este regizor și producător cultural, cu studii în film și management cultural, cunoscută pentru scurtmetrajele sale „Bestia” (2018) și „Între marginile zilei” (2023), care au fost selectate la festivaluri din țară și străinătate, printre care Shanghai IFF, Golden Goblet Award (2018) și Sarajevo IFF (2023).

Ea a finalizat studiile la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. A mai studiat PHD și Film & TV Directing la aceeași universitate. În prezent, Andreea Lăcătuș pregătește un doctorat despre etica producției și reprezentării comunităților vulnerabile socio-economic în filmul de ficțiune din România coordonat de dr. habil. Christian Ferencz-Flatz, cercetare ce stă la baza unui film de lungmetraj cu care se află într-o etapă incipientă de dezvoltare, iar anul acesta a preluat funcția de director de festival la One World Romania.

Andreea este unul dintre bursierii CEC ArtsLink, cu rezidența în Statele Unite, colaborând cu LAPD (Los Angeles Poverty Department), unde cercetează impactul pe termen lung al programelor culturale și artistice în comunități vulnerabile. Astfel, în momentul de față,  Andreea Lăcătuș se află la Los Angeles, într-o rezidență la Los Angeles Poverty Department. Aici, în calitate de ArtsLink International Fellow, Andreea își va continua activitatea pe care a început-o prin 2018 în România. Este vorba despre activitatea cu comunitățile vulnerabile.

Acolo vorbim despre comunitățile vulnerabile găzduite de Departamentul de Sărăcie din Los Angeles (LAPD). O organizație de artă non-profit bazată pe Skid Row, înființată în 1985 de regizorul, interpretul și activistul John Malpede, Los Angeles Poverty Department (LAPD) este primul grup de performanță din SUA format în principal din oameni fără adăpost și primul program de artă de orice fel pentru oamenii fără adăpost din Los Angeles. LAPD creează performanțe și opere de artă multidisciplinare care conectează experiența oamenilor care trăiesc în sărăcie cu forțele sociale care le modelează viața și comunitățile. Lucrările LAPD exprimă realitățile, speranțele, visele și drepturile oamenilor care trăiesc și lucrează în Skid Row din L.A.

Despre participarea la programul din SUA, Andreea Lăcătuș mărturisește că este interesată de acesta de mai mulți ani și că abia anul acesta și-a făcut curaj să aplice: „Mă simt norocoasă și fericită așa cum aștept cu nerăbdare această experiență în aceste vremuri nebune, când e atât de ușor să te simți uneori pierdut și fără putere”.

Echipa ArtsLink International Fellows 2022 pentru care ea a aplicat  este formată din nouă artiști și curatori din Ucraina, România, Azerbaidjan, Moldova și Belarus. Andreea Lăcătuș se va afla în această rezidență alături de Asia Bazdyrieva, istoric de artă și scriitor, Ucraina, Rufina Balzova, artistă lucrând în ilustrație, opere de artă socială, scenografie și interpretare, Belarus/Cehia, Svitlana Biedarieva, istoric de artă, curator și artist, Ucraina, Aleksei Borisionok, curator, scriitor și organizator, Belarus/Austria, Leyli Gafarova, cineast independent și organizator, Azerbaidjan, Mihai Lukács, cercetător, director de teatru, artist transmedia și manager cultural, România, Maxim Poleacov, cercetător și lucrător cultural, Moldova și Asia Țisar, curator și cultural, Ucraina. Programul ArtsLink International Fellowships sprijină artiștii pionieri, curatorii și liderii artelor dincele 37 de țări din rețea în dezvoltarea practicilor implicate în comunitate în SUA și acasă.

A căpătat experiență în comunitățile vulnerabile din România

Pentru această poziție de director al Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” o recomandă și proiectele pe care le-a realizat  de-a lungul timpului. Este vorba despre proiecte interdisciplinare, în medii diverse precum instalația, artele spectacolului și scrierile. Despre buzoiancă,  echipa CEC ArtsLink spune că folosește „abordări diferite și metode de lucru precum co-creație și devised work, fiind interesată de structuri fluide, în care rolurile din echipe să fie definite în sens cât mai puțin ierarhic, orizontal. Începând cu 2018 a co-creat alături de diferite echipe programe de accesibilizare a culturii în mediul rural și mic-urban și programe de educație prin cinema”.

Andreea a lucrat din 2018 cu comunități vulnerabile, construind legături cu artiștii prin proiectul multianual, multi-oraș „Prezentă!”: „În fostul oraș minier Petrila, <Prezentă! Petrila Literature Tent> (2019) a introdus foștii mineri în pictura pe cărbune, scrierea creativă și producția unei piese de teatru scurte. În satul Scânteia, o serie de proiecte <Prezentă!> de-a lungul a trei ani, au revitalizat centrul comunității locale cu proiecții de filme, producții de teatru ambulant, discuții cu artiști și scriitori contemporani, apariția primului ziar local, un tânăr condus de producție de teatru, activități pentru familii și povești de la bătrâni. Practica Andreei se concentrează pe justiția socială și drepturile omului. Ea investighează problemele feminismului, sănătății mintale și vulnerabilității socio-economice prin teatru, instalații video și performative și filme co-create cu comunitățile cu care lucrează”, mai spun reprezentanții organizației care sprijină mobilitatea culturală transnațională și colaborarea, sprijinind artiștii și artele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker