Administrație

Buzăul testează apele la irigații. Care este concluzia după vizita lui Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit din nou la Buzău zilele trecute, de data aceasta fiind interesat de planul primarului Constantin Toma de a folosi apa de la stația de epurare a orașului pentru irigații, dat fiind că județul se numără printre cele mai afectate de seceta severă din această vară.

La jumătatea lunii iulie, Petre Daea a mai făcut o vizită surpriză la Buzău, unde a constatat că aici este „numai praf”, iar culturile sunt compromise. La nivel național, suprafața totală afectată este de 555.289 ha, în 37 de județe și București, conform raportărilor și proceselor verbale de constatare a pagubelor întocmite de prefecturi până marți, 13 septembrie, după cum informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Nicolae Mărăcine

Ideea proiectului de irigații propus de Constantin Toma a prins și la nivel înalt, iar după avizul favorabil al premierului Nicolae Ciucă, precum și al ministrului Mediului, Tanczos Barna, se pare că proiectul a primit și binecuvântarea ministrului Agriculturii. În stilul caracteristic, Petre Daea a „descins” din nou la Buzău luni seara, și a mers direct la stația de epurare a municipiului și pe câmpurile cultivate din zonă, unde a vrut să vadă cu ochii proprii ce ar presupune acest proiect de irigare și cine sunt beneficiarii. În „cercetările” sale, l-a însoțit și primarul Toma, alături de inginerul Nicolae Mărăcine, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și fost director al filialei buzoiene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, care a oferit explicațiile științifice ale proiectului. „Proiectul are două componente: componenta de tratare biologică, aceasta prin care creăm lacuri artificiale și partea de epurare naturală, și partea de sistem de irigație, efectiv, prin care vom prelua apa din aceste bazine, apă bună pentru irigații și o vom transporta la fermieri. Foarte mult se folosește gravitația. Pompajul va fi redus, numai în partea finală, pentru punerea sub presiune a conductelor”, a declarat Nicolae Mărăcine.

Proiect-pilot la Buzău

Buzăul va fi, deocamdată, singurul județ care va încerca implementarea acestui proiect, iar dacă ideea se va dovedi folositoare, reprezentanții Guvernului au promis că o vor extinde în toată țara, așa încât situația de anul acesta să nu se mai repete. Speranța primarului Constantin Toma este că Guvernul va oferi echipamentele necesare irigării terenurilor, astfel încât fermierii să le poată închiria și să nu fie nevoiți să le achiziționeze din banii proprii, date fiind costurile ridicate ale acestora, de multe ori peste putințele oamenilor.

Treaba nu va fi una ușoară, însă există șanse mari ca proiectul să fie demarat în următorii doi-trei ani, după cum a mai spus primarul Buzăului. Înainte de aceasta, se cer însă analize complexe ale solului și ale plantelor cultivate în regiune, astfel încât să reiasă cu exactitate substanțele nutritive de care au nevoie plantele pentru a se dezvolta corespunzător.

„Sperăm că prin proiectul acesta vom reuși să-i convingem pe oamenii de la Guvern să fim dotați și cu echipamentele de irigații, astfel încât, doar să fie închiriate de fermieri, pentru că și ele sunt o investiție mare, având în vedere că este un proiect-pilot. Domnul prim-ministru Ciucă a promis că dacă se execută acest proiect și va fi unul bun, va fi preluat în toată țara. Pentru treaba asta, bineînțeles că trebuie analize ale solului, analize pe plante, să creezi standarde inclusiv pentru această apă de irigație, în funcție de cultura pe care o are fermierul: are porumb, îi trebuie o compoziție de îngrășământ chimic, are grâu sau are legume… Sunt câteva sute de buzoieni care cultivă legume, un câmp întreg”, a transmis primarul Toma.

Ministrul Petre Daea a luat la pas câmpurile din zonă și a dat peste mai multe culturi de legume, din care a dorit să cumpere, direct de la producător. Ministrul Agriculturii nu este la prima abordare de acest fel, iar luna trecută s-a oprit și în piața din Râmnicu Sărat, unde a stat de vorbă cu comercianții și cu cumpărătorii deopotrivă, fiind impresionat de bogăția legumelor și a fructelor de pe tarabe. Vizita lui Petre Daea a fost bine primită și printre cultivatorii buzoieni, care s-au plâns direct ministrului, dar i-au și mulțumit pentru faptul că a abordat problema în mod direct, nu dintr-un birou de la Ministerul Agriculturii.

„Mi-a plăcut foarte mult în seara asta (luni, n.r.) că domnul ministru nu s-a dezis (de faptele sale, n.r.). A văzut o cultură foarte frumoasă de ardei, de țelină, de busuioc și a vrut să cumpere și, bineînțeles, a și plătit-o, ca de obicei, și oamenii ăștia simpli de la Buzău, care muncesc de primăvara până toamna târziu, i-au mulțumit domnului ministru, care l-au văzut seara printre ei. E o chestie extraordinară”, a mai spus Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker