Sănătate

Buzăul, printre județele cu rată mare a mortalității infantile

  • Organizația Salvați Copiii: Investiția în Secțiile de ATI neonatală e urgentă

Dacă, în București, unde sunt concentrate șapte maternități de gradul III dintr-un total de 22, rata mortalității infantile (2,8 la mia de copii născuți vii) se menține sub media pe țară, județele Tulcea și Mehedinți trec prin adevărate drame, cu o rată a mortalității de cinci, respectiv patru ori mai mare. Cu o rată a mortalității infantile de 7,4 la mie, județul Buzău se situează, la rândul său, peste media pe țară, de 6,2 la mie, conform datelor prezentate de Organizația Salvați Copiii. „Investiția în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând. Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă. Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei, mai arată sursa citată.

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii: Tulcea–15,6 la mia de copii născuți vii, Mehedinți–11,7‰, Constanța–9,5‰, Vrancea–9,3‰, Mureș–9,0‰.

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți: București- 2,8‰, Ilfov – 3,5‰, Iași – 3,6‰, Dâmbovița – 3,6‰, Covasna – 4,4‰.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.

„În anul 2020, Salvați Copiii a asigurat peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit. Salvați Copiii se bazează și în acest an pe responsabilitatea socială și pe implicarea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/directioneaza și face un apel pentru a reuși susținerea a zece unități medicale la începutul anului 2021. În urma numeroaselor solicitări primite de la medici, Salvați Copiii dorește să continue sprijinirea imediată a spitalelor care au ca punct de interes major secțiile de primire în regim de urgență pentru copii, maternități și secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți cu echipamente medicale vitale: ventilatoare, injectomate, audiometre, monitoare de funcții vitale, ecografe”, se mai arată în comunicatul organizației.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker