Sănătate

Buzăul, printre județele codașe la vaccinarea anti-COVID

Buzoienii continuă să se imunizeze, dar rata de vaccinare nu crește foarte mult. Doar 14,1 la sută din populația județului s-a vaccinat până în acest moment, Buzăul fiind printre județele cu cea mai mică rată de imunizare – pe locul 28 pe țară, sau pe 15 de la coada clasamentului -, conform datelor transmise de către Comitetul de coordonare a vaccinării.

Ultima raportare arată că marți au fost vaccinate 1.513 de persoane. Dintre acestea, 398 au fost imunizate cu prima doză, iar 1.115 cu cea de-a doua. În continuare, buzoienii preferă serul produs de cei de la BioNTech, 1.311 fiind imunizați marți cu acest vaccin.

Buzăul se aproprie de 100.000 de vaccinări. De la începutul campaniei au fost vaccinate 92.620 de persoane. În Buzău au intrat 99.034 doze de vaccin, cele mai multe cu Pfizer, res­pectiv 80.564. Miercuri dimineață mai erau în stoc 5.007 doze de vaccin, cele mai multe fiind disponibile la Liceul cu Program Spor­tiv „Iolanda Balaș” (582), unde imunizarea se face cu serul de la Pfizer.

Puțin peste jumătate dintre cadrele didactice s-au imunizat

Nici cadrele didactice din Buzău nu s-au înghesuit la vaccinare. Cu toate că au avut la dispoziție o vacanță prelungită de o lună de zile, doar 54 la sută dintre profesorii buzoieni au ales să se imunizeze anti-COVID. Procentul este totuși destul de mic și nu a crescut foarte mult comparativ cu cel de dinaintea vacanței. De aici rezultă că mulți profesori s-au imunizat în a doua etapă a campaniei de vaccinare, puțini fiind cei care au ales să se vaccineze în ultima perioadă.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a afirmat marți că vaccinarea ­împo­­t­r­iva COVID-19 rămâne voluntară, dar profesorii care nu se imunizează ar putea fi obligați să predea în sistem online, din cauza presiunii pe care o fac părinții asupra acestui subiect. Aceasta este momentan doar o ipoteză care este luată în calcul și ­ana­lizată, conform celor declarate de ministrul Educației.

Vaccin și în ziua de Paște

Buzoienii s-au vaccinat și în ziua de Paște. 54 de persoane s-au prezentat la centrele de vaccinare duminică, toți fiind imunizați cu Pfizer. Dintre acestea, 39 de persoane s-au prezentat pentru a doua doză, în timp ce 15 au fost vaccinate cu prima doză.

La nivel național, ­Ca­pitala conduce detașat clasamentul imunizării. Peste 30 la sută dintre locuitorii Bucureștiului s-au vaccinat împotriva COVID cu cel puțin o doză, depășind media pe țară. Locurile urmă­toare sunt ocupate de județele Cluj (28 la sută), Timiș (22,5 la sută) și Brașov (22 la sută). Este vorba despre regiuni unde rata de incidență a fost ridicată în valul al treilea al pandemiei și a dus la măsuri stricte precum carantinarea. Se pare că populația a conștientizat importanța vaccinării pentru a scăpa de pandemie, motiv pentru care au fost organizate și maratoanele de vaccinare de la Cluj sau Timișoara. La polul opus, județele cu cea mai mică rată de vaccinare sunt Botoșani (10,4 la sută), Suceava (10 la sută) și Giurgiu (10,5 la sută).

La nivel național, media este de 20,33 la sută, iar județul Buzău este sub această medie. Peste trei milioane de români s-au vaccinat până acum, dintre care puțin peste două ­mi­lioane cu a doua doză. În total, au fost administrate peste cinci milioane de doze de vaccin, cele mai multe cu Pfizer, respectiv 4.405.087.

A început vaccinarea în cabinetele medicilor de familie

Deși trebuia să înceapă marți, campania de vaccinare derulată de medicii de familie a fost amânată în mai multe județe din țară, inclusiv în Buzău. În unele locuri nu sunt doritori, în timp ce în altele nu au sosit materialele necesare vaccinării, cum ar fi seringile sau pistolul cu adrenalina necesară în cazul în care un pacient suferă un șoc anafilactic. Marți, reprezentanții DSP Buzău au anunțat că vaccinurile de la Johnson & Johnson nu au fost încă primite, motiv pentru care imunizarea din cabinetele medicilor de familie a fost amânată o zi. În cursul zilei de marți, DSP a primit vaccinurile, iar miercuri, în cabinetele medicilor de familie care si-au exprimat acordul pentru vaccinare, a început imunizarea.

18.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns în 20 de județe din țară. Important de reținut este faptul că acest ser se administrează în doză unică tuturor persoanelor de peste 18 ani, deci nu este nevoie de rapel. Peste 3.000 de medici de familie din toată țara s-au alăturat campaniei de vaccinare.

Aproximativ jumătate dintre medicii de familie și-au exprimat disponibilitatea de a vaccina pacienții în cabinetele lor, dar nu sunt mulți buzoieni care vor să se vaccineze cu serul Johnson & Johnson pe care l-au primit medicii de ­fa­milie.

Chiar dacă 90 de medici buzoieni și-au exprimat acordul de a se  implica în campania de vaccinare, doar 11 dintre aceștia au obținut, până marți, acceptul unor pacienți de a primi vaccinul la cabinetele ­me­dicale de familie. Autoritățile de sănătate publică speră ca cererea pentru acest vaccin să crească, iar în perioada următoarea buzoienii să se imunizeze anti-COVID în număr cât mai mare.

Puncte de vaccinare ,,cu buletinul” la Buzău și Râmnic

Pentru perioada urmă­toare se ia în calcul și amenajarea a două puncte de vaccinare care vor funcțio­na doar în week-end în două zone aglomerate din Buzău și Râmnicu Sărat. Mai mult, este posibilă și amenajarea unui centru drive-thru, în parcarea ­unuia dintre centrele comerciale din Bariera Ploiești, conform sanatateabuzo­iana.ro. Aici, vaccinarea ar urma să se facă fără programare, doar pe baza actului de identitate.

Cei care se vor prezenta începând de vineri, 7 mai, în oricare centru de vaccinare din țară, vor fi vaccinați fără programare, conform celor declarate de medicul Valeriu Gheorghi­ță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Începând de vineri, 7 mai, ne propunem să avem o nouă modalitate de prezen­tare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare pe perioada zile­lelor de sâmbătă, duminică și luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14.00, până la finalul programului, la ora 20.00, fără programare. Menționez pentru persoanele de peste 60 de ani că se pot prezenta pe tot parcursul intervalului de lucru, de la 8.00 până la orele 22.00. Suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare. Un centru, dacă are capa­citatea de 100 de persoane și are 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru 50 de persoane care se vor prezenta. Cei care se prezintă suplimentar, eventual, pot să fie trecuți pe o listă separată și să se prezinte a doua sau a treia zi, eșalonat, în funcție de numărul celor care se adresează centrelor de ­va­ccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker