Actualitate

Buzăul, printre județele în care apa este raționalizată

Coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri (cu folosinţă complexă) este de 73,43 la sută, iar rezerva strategică de apă se situează la 3,18 miliarde de metri cubi, suficientă pentru asigurarea necesarului de apă către toţi beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafaţă, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă publicat miercuri.

Specialiștii spun că orașele mari nu se confruntă cu probleme legate de alimentarea cu apă. În ceea ce priveşte situaţia pe Dunăre, previziunile arată că debitul fluviului, la intrarea în ţară, era miercuri de 1.950 mc/s, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), arată că debitul Dunării (pe secţiunea Baziaş) va fi în creştere, apoi într-o uşoară scădere şi va ajunge în jurul valorii de 1.950 mc/s, în data de 9 august.

Potrivit Raportului de monitorizare realizat de către specialiştii ANAR, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova continuă fenomenul de secetă. Cele mai afectate judeţe sunt Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. În aceste zone, apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

Și Buzăul este afectat de secetă, motiv pentru care județul nostru se numără printre cele 26 care au localități în care apa este raționalizată. Pe segmentul râurilor, prognoza INHGA evidenţiază faptul că debitele au fost, în general, în scădere, cu excepţia cursului mijlociu şi inferior al Siretului şi cursurile inferioare ale râurilor Someş, Timiş, Ialomiţa, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat şi Buzău, unde au fost în creştere prin propagare. Pe râurile din bazinul Bârladului şi pe cursul mijlociu al Prutului, debitele au fost relativ staţionare.

Hidrologii estimează că sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor, slabe cantitativ, prognozate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare