Administrație

Buzăul a deschis drumul colaborării autorităților județene din România cu capitala Republicii Moldova

Semnarea acordului de cooperare a Consiliului Județean Buzău cu municipiul Chișinău, pe de o parte, și cu sectorul ­Bota­nica al capitalei Republicii Moldova, de, a deschis cealaltă noi oportunități de colaborare a celor două comunități de pe o parte și de alta a Prutului, atât din punct de vedere cultural, cât și economic. De altfel, potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, Consiliul Județean Buzău este primul din România cu care capitala Republicii Moldova para­fează un astfel de acord de înfrățire. Iar unul dintre primele proiecte comune ce vor fi puse în practică în curând este organizarea la Buzău a festivalului „Zilele Chișinăului” care ar putea avea loc în septembrie.

„Prin Acordurile de cooperare semnate astăzi, județul Buzău a devenit frate cu municipiul Chiși­nău și cu Sectorul Botanica al municipiului Chișinău. Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele ­va­lori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului. Buzăul este primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu municipiul Chișinău. Proiecte precum <Zilele Chișinăului la Buzău> – un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie, sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău <Titulescu> vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil. Știți deja că sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări, consider că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi. Mulțumesc domnului primar al municipiului Chiși­nău, Ion Ceban, și doamnei pretor al Sectorului ­Bota­nica, Diana Guba, pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova”, a spus preșe­din­tele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

Reprezentantul municipiului Chișinău a precizat că-și dorește ca această colaborare să fie dezvoltată în mai multe domenii.

„Eu știu că există un potențial enorm. Trebuie și poate fi valorificat între relațiile dintre Republica Moldova și România. Vreau ca această colaborare să fie pe cât se poate de aprofundată în diferite domenii. La începutul lunii septembrie vom veni pe de o parte cu un program cultural, pe de altă parte cu tentă economică. Ne gândim încă la nivel conceptual. Este vorba despre Zilele Chișinăului în județul Buzău. Vrem să împărtășim și noi tot ce avem frumos și avem foarte multe lucruri frumoase pe care le puteți admira. Discutăm despre partea legată de expertiză pe proiecte, atât proiectele de infrastructură locală, cât și proiecte care vor atrase. Și aici există un potențial enorm”, a declarat primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Sectorul Botanica este cel mai extins, cel mai dezvoltat și cel mai organizat dintre cele cinci sectoare ale capitalei Republicii Moldova, o zonă cu poten­țial atât turistic, cât și economic, cu o populație estimată la 220.000 de locuitori, care poate contribui la dezvoltarea municipiului Chișinău.

,,Sectorul Botanica are un potențial fantastic atât din punct de vedere al dezvoltării durabile, cât și economice a municipiului Chișinău. Se întinde pe o suprafață foarte mare. Este o zonă care poate practic să repornească la turație și mai mare motorul de dezvoltare al municipiului Chișinău prin lucruri mult mai ample și mai profunde”, a mai spus Neagu.

Prezent la ședința festivă a Consiliului Județean Buzău pentru aprobarea semnării acordului de înfrățire, deputatul Marcel Ciolacu a spus că cele două autorități au obligația să pună în practică documentul pe care îl vor semna.

„Este un moment istoric acestă colaborare. Să știți că trecutul nu îl putem schimba niciunul dintre noi, dar, ca și oameni de stat, trebuie să ni-l asumăm. Prezentul este o consecință a trecutului, dar noi trebuie să ne facem un viitor împreună. Astăzi se semnează un document între România și Republica Moldova, dar de fapt se semnează un document între români și români. De noi ține cum ne vom creiona acest viitor împreună și de cum ne vom ajuta de aici în colo. Restul este politică și sunt lucruri trecătoare. Sunt convins că astăzi nu vom asista la o hârtie A4 și cu toții, și de o parte, și de cealaltă, aveți obligația să puneți în practică documentul pe care îl veți semna azi”, a spus președintele PSD Marcel Ciolacu.

La rândul său, pretorul sectorului Botanica, Diana Guba, și-a exprimat ­spe­ranța ca acordul semnat marți să nu rămână unul doar pe hârtie, ci să fie o înfrățire care să aibă rezultatele scontate, bazată pe sprijin care să ducă la promovarea tradițiilor și a locurilor.

Consiliul Județean Bu­zău mai are acorduri de înfrățire cu raioanele Soroca și Dubăsari din Repu­blica Moldova.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker