Economic

Buzăul are 40 de cooperative agricole

• Ca să beneficieze de facilităţile fiscale, producătorii buzoieni au început să se asocieze

Cu sprijinul Direcţiei Agricole Buzău, în acest an au luat fiinţă zece cooperative, spune directorul instituţiei, dr. Ing. Cosmin Florea. Acesta care menţionează că un stimulent important în acest demers l-a constituit modificările legislative, cum ar fi cea referitoare la scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani de la momentul constituirii.

„Cooperativele funcţio­nea­ză de mai multă vreme, dar de doi ani de zile au apărut aceste facilităţi fiscale, ceea ce a stimulat realmente înfiinţarea lor şi am ajuns la 40 de cooperative, zece dintre ele înfiinţându-se în acest an”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău.

De asemenea, la înfiinţarea cooperativelor a contribuit şi munca de teren a specialiştilor instituţiei.

Cooperativa de la Pogoanele cu contracte în Cehia şi Danemarca

Ei au mers în bazinele legumicole tradiţionale, dar şi în zona de munte, pentru a informa agricultorii cu privire la facilităţile pe care le au cei care înfiinţează astfel de forme de asociere.

„Noi am fost în toate bazinele, în primul rând să informăm şi, în acelaşi timp, să dăm şi exemple de alte cooperative care funcţio­nează, cum este cooperativa <Pe­penele>, de la Pogoa­nele, care funcţionează de ani buni de zile. Este un ­exe­mplu bun. Au contracte şi în afara graniţelor, în Cehia  şi în Danemarca”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Sprijin juridic de la Direcţia Agricolă

Producătorii buzoieni care au dorit să îşi înfiinţaze astfel de structuri asociative au beneficiat din partea specialiştilor Direcţiei Agricole, şi de consultanţă juridică, cu toate că nu intră în atribuţiile lor astfel de activităţi. „Oamenii ne-au apreciat pe unde am fost. Unii nu ştiau absolut nimic. Nu suntem obligaţi să le facem dosarul de constituire, dar noi, prin compartimentul juridic, de fiecare dată i-am ajutat şi cu statut, dar şi prin a le pune dosarul în braţe să meargă la Judecătorie. Le oferim sprijin ca să le fie mai simplu”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole, Cosmin Florea.

Specialiştii Direcţiei Agricole le-au vorbit agricultorilor despre scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (respectiv persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială), pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă; despre faptul că în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit şi sunt scutite de la plata impozitului pe venituri. De asemenea specialiştii le-au vorbit producătorilor agricoli şi despre scutirea de la impozi­tul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă; scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceştia, precum şi despre accesul la subvenţii şi la fondurile publice, precum şi la fonduri externe, pre­văzute în programul de susţinere a agriculturii României, toate aceste facilităţi fiind prevăzute de Legea cooperaţiei agricole din anul 2004 îmbunătăţită în 2016.

O cooperativă buzoiană cu doar cinci membri

„Condiţia primordială pentru toate cooperativele este să vândă minim 50% prin cooperativă. Asociaţia poate să vândă 50% pe producţie, proprie să stabilească preţurile  de vânzare în funcţie de cerere şi ofertă. Cooperativele fun­cţionează ca o adunare gene­rală a acţionarilor, a membrilor, iar  decizile şi le iau ei în cadrul grupului”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău, care a dat de exemplu cooperativa de la Glodeanu Sărat, o zonă legimicolă  recunoscută, care  funcţionează ca o societate cu minim cinci membri: „La ora aceasta ei sunt 11. Îşi desfîăşoară activitatea după anumite reguili, au în schimb multe facilităţi faţă de orice altă societate comercială, în sensul în care sunt scutiţi de la plata unor impozite; pe o perioadă de cinci ani de zile  sunt scutiţi de la plata impozitului pe terenuil agricol; nu există impozit fiscal pe perioada asta de cinci ani”. La sfârşitul fiecărui an activitatea cooperativelor este verificată de specialiştii Direcţiei Agricole.

Un comentariu

  1. De remarcat initiativa,numai asocierilor vor putea rezista si pot investi in tehnologizare!Daca vindem dor materie prima
    nu putem fi rentabili,astep astfel de asocieri si in cresterea si comercilizarea poduselor lactate,abatoare mobile pt taierile din perioada sarbatorilor etc

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker