Cultură

Bust al celebrei soprane Florica Cristoforeanu, dezvelit la Râmnicu Sărat

Joi, 18 mai, la ora 13.30, în piațeta Centrului Cultural din municipiul Râmnicu Sărat va avea loc dezvelirea bustului sopranei Florica Cristoforeanu. Evenimentul a fost anunțat de președinta Asociației Culturale „Octavian Moșescu”, fosta președintă a Judecătoriei din Râmnicu Sărat, judecătoarea Mioara Donea, cu ocazia lansării unui volum în memoria avocatului buzoian Gheorghe Culicovschi.

Mioara Donea

„Am fost judecător atâția ani; m-am retras, dar sunt tot președintă. Nu la Judecătorie, nu la Tribunal, ci a Asociației Culturale «Octavian Moșescu» din Râmnicu Sărat. Am făcut lucruri frumoase de patru ani. Voi face în continuare. Mă dedic comunității locale, pentru că educația culturală,  nu numai juridică – este importantă și cea juridică -, este importantă; noi, asociația formată din 12 oameni, membri fondatori, am făcut un bust Floricăi Cristoforeanu, râmniceanca noastră. Am plăcerea să vă invit pe 18 mai, la 13.30, când va fi dezvelirea acestui bust, eveniment la care vor participa personalități naționale, județene și locale. Este un eveniment unic la Râmnicu Sărat și mai ales pentru niște oameni care fac o muncă voluntară. Nu primesc fonduri de nicăieri. Important este ce lași în urmă! Iată ce a lăsat domnul Culicovschi… un om, o lume!”, a spus președinta asociației Mioara Donea.

Cine a fost Florica Cristoforeanu

Dezvelirea bustului sopranei râmnicene are loc la două zile după ziua sa de naștere, respectiv 16 mai. Ea s-a născut în anul 1886, în familia lui Vasile Cristoforeanu, primarul oraşului Râmnic, mama sa fiind Anna Rossi, cea care, de altfel, i-a insuflat viitoarei soprane dragostea de muzică, încă de la vârsta copilăriei.

În vremea copilăriei, și profesorul de română Ioan Slavici i-a remarcat talentul și, de aceea, Florica Cristoforeanu a participat în acea perioadă la o serie de spectacole ca solistă vocală şi pianistă. După liceu a plecat în Italia pentru a studia la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, pe care l-a absolvit în anul 1907, cu medalia de aur.

A fost angajată pe rând la Compania de operetă Capodistria și a cântat pe scene importante din Italia precum teatrele din Milano, Parma sau Torino. A renunţat la operetă în 1922, pentru a se dedica operei, după ce a fost angajată la celebra Scala din Milano. Aici a făcut senzatie în rolul lui Cio-Cio San din Madame Butterfly.

Și-a întrerupt cariera în 1940, când s-a îmbolnăvit şi, în urma unui atac de angină pectorală, medicii i-au recomandat să nu mai cânte. S-a căsătorit cu un italian și s-a mutat în Brazilia, ţară în care a rămas până la finalul vieţii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker